Afbeeldingen van het boekje Polderwolfje

Polderwolfje heet kinderen welkom

23 januari 2024
Nieuws

Welkom op deze mooie plek, jouw komst maakt zoveel mensen blij, want we misten nog iemand en die persoon, dat ben jij. Zo begint en eindigt Polderwolfje, een kleurrijk en vrolijk prentenboekje dat ouders in Haarlemmermeer ontvangen wanneer ze aangifte komen doen van de geboorte van hun kindje.

In het prentenboekje neemt de held van het verhaal, het Polderwolfje, de lezer mee op ontdekkingstocht door Haarlemmermeer en vertelt over de geschiedenis. De gemeente vroeg (jeugd)theatermaakster en schrijfster Eva Mesman de tekst te maken. “Een superleuke opdracht. Vooral ook omdat ik al mijn hele leven in Haarlemmermeer woon, eerst in Lisserbroek en nu in Hoofddorp. Heel bijzonder om dit boekje over mijn eigen gemeente te maken.” 

Ringvaart en Schiphol

Een aantal onderwerpen en Haarlemmermeerse highlights die erin voorkomen, stond vooraf vast. Bijvoorbeeld de Ringvaart, de gemalen, Schiphol en de Stompe Toren. “Verder kreeg ik veel vrijheid. Ik ken de gemeente best goed, maar ben ter voorbereiding naar het Cruquius Museum en het Historisch Museum Haarlemmermeer gegaan. Want het moet historisch allemaal wel kloppen natuurlijk.”

Speels en fantasievol

Haar grootste uitdaging was om er geen droge opsomming van te maken, vertelt Eva. “Het moest geen reisgids worden, maar een speels en fantasievol boekje. Daarom heb ik de tekstjes ook op rijm gemaakt. Ik hoop dat kinderen vooral meekrijgen dat ze van harte welkom zijn op deze plek waar ze geboren zijn, die een bijzondere geschiedenis heeft en waar heel veel mogelijk is.” 

Blijmoedig

De vrolijke, kleurrijke tekeningen zijn van Bianca van Loon. Haar Polderwolfje is een blijmoedig wezentje dat op expeditie gaat met rugzak, verrekijker en schepje. Voor de illustraties zijn de huisstijlkleuren van de gemeente Haarlemmermeer gebruikt, vertelt Bianca. “En als je goed kijkt, zie je het logo van de gemeente op het tuinbroekje van het Polderwolfje.”

Het Polderwolfje op Schiphol

Het Polderwolfje komt langs verschillende Haarlemmmermeerse iconen, zoals Schiphol. Afbeelding: Bianca van Loon.

Burgemeester

Bianca woont net over de Ringvaart in Heemstede. Zij deed als voorbereiding een rondje Haarlemmermeer en maakte veel foto’s. “Het is een kinderboek, maar de tekeningen moeten wel min of meer waarheidsgetrouw zijn.” Zo is ook de burgemeester in het boekje een vrolijke, blonde mevrouw waarin we de huidige burgemeester Marianne Schuurmans herkennen. 

Dieren

Naast het Polderwolfje en de Waterwolf zijn er veel andere dieren op de tekeningen te vinden. Allemaal inheemse diersoorten die hier werkelijk voorkomen, vertelt Bianca. “De vogels zijn bijvoorbeeld een braamsluiper, een wilde eend, een roodborstje, een kokmeeuw en een stadsduif. De vis is een brasem. En de vlinder is een kleine vos - een knipoog naar het Polderwolfje.” Struiken, dijken en weilanden zijn soms als decorstukken getekend. “Daar kwam ik op omdat Eva ook theatermaakster is. En het werkt heel goed. Dat zijn dingen waar ik tijdens het tekenen veel plezier in heb.”

Aandacht voor erfgoed 

Polderwolfje is een cadeautje van de gemeente voor de nieuwgeborenen in Haarlemmermeer. Het boekje is niet te koop. In het verleden was er al eens zo’n ‘geboorteboekje’ over het Polderwolfje, maar dat was verouderd – alleen al omdat inmiddels ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude bij Haarlemmermeer hoort. Daarom is een geheel nieuw boekje gemaakt. Hiermee wil de gemeente de nieuwe Haarlemmermeerdertjes van harte welkom heten en laten zien in wat voor mooie gemeente ze terechtgekomen zijn. Inge Kalle-den Oudsten, beleidsadviseur Erfgoed van de gemeente: “Onze gemeente heeft een eigen identiteit, die geworteld is in de bijzondere geschiedenis die nog zichtbaar is op allerlei plekken om ons heen. Dit boekje stimuleert ouders en kids om zich bewust te worden van dat mooie verhaal.”

Op 31 januari, tijdens de Nationale Voorleesdagen, leest wethouder Marja Ruigrok tussen 15.00-15.30 uur Polderwolfje voor in de bibliotheek Hoofddorp-Centrum.

Polderwolfje in de babykamer

Afbeelding: Bianca van Loon.