PARK21Park21 logo

Zoeken

Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

Header PARK21

Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

PARK21

In Haarlemmermeer is extra ruimte nodig voor het doorbrengen van vrije tijd. Zeker nu de gemeente de komende jaren verder groeit. Daarom werken we aan PARK21, het groene recreatiehart van Haarlemmermeer. Een groot park in ontwikkeling, met ruimte voor sport en ontspanning, landbouw, innovatie, educatie en veel groen. De komende jaren breiden we het park steeds verder uit, tot wel 1.000 hectare (ongeveer 1.400 voetbalvelden). PARK21 draagt zo bij aan een beter woon- en leefklimaat in onze gemeente.

Kom naar de PARK21 Zomerweken!

Van 6 t/m 14 juli organiseren we de vijfde editie van de PARK21 Zomerweken! Kom genieten van leuke activiteiten, zoals een openluchtbioscoop, foodtrucks, slootjesdag en nog veel meer! 

PARK21 is een openbaar park en ligt midden in Haarlemmermeer, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Het biedt straks voor elk wat wils. Van activiteiten bij de boer, sport en spel, tot cultuur, ontspanning en vermaak. Een plek voor ontmoeting, waar altijd wat te doen is.  

In het westelijk deel komt het parkhart; een grote recreatieplas met horeca. Door het hele park komt een groene verbinding die zorgt voor een recreatieve route voor fietsers, wandelaars en ruiters. Ook is er door het park plek voor verschillende vormen van (betaalde) recreatie. Op open plekken is ruimte voor sport en spel. Verder is in het park plaats voor waterberging, evenementen en duurzame landbouw.  

Afbeelding: kaart van PARK21 zoals het er ongeveer uit komt te zien (bron: Masterplan, Vista)

Kaart van PARK21 zoals het er ongeveer uit komt te zien (bron: Masterplan, Vista)

Samen met inwoners en ondernemers 

De gemeente legt samen met inwoners, ondernemers, boeren,  investeerders en andere overheden PARK21 aan. Op basis van het bestemmingsplan kijkt de gemeente of ideeën passen. Door nieuwe gebieden in te richten krijgt eerst de basis van PARK21 vorm, daarna wordt het park steeds verder uitgebreid.  

Historie én vernieuwing  

De kenmerkende lange rechte bomenrijen en boerenerven willen we in PARK21 behouden. Sinds de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 is onze polder dé plek waar vernieuwers kunnen pionieren. Ook in PARK21 is volop ruimte voor vernieuwing, bijvoorbeeld in de landbouw. Bij de aanleg houden we rekening met de belangen van boeren. Door slim om te gaan met de ruimte en door samen te werken.  

Klaar voor de toekomst  

Een goede waterstructuur en evenwichtige natuur zijn belangrijk voor PARK21. Daarom werken we met het waterschap aan maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. In het park komt een vernieuwend watersysteem voor extra waterberging. Dat is ook gunstig voor de waterkwaliteit en natuur. Ook krijgt PARK21 afwisselend park, bos, weides, water en landbouw. Dat is goed voor planten en dieren. Het vele groen verbetert de luchtkwaliteit en is goed voor het klimaat (vermindering van CO2). 

Kom genieten van PARK21 

Neem een kijkje in het noordwestelijke deel, met veel sport en spel. Hier vind je de Hoofddorp Pioniersexterne-link-icoon, Electric Motorcrossexterne-link-icoon, Rugby Club Hawksexterne-link-icoon en Klimpark21externe-link-icoon. De paden slingeren door dit groene gebied en brengen je bij speeltuin Kleiland en de biologische moestuinexterne-link-icoon. Aan de kant van Nieuw-Vennep ben je welkom op en rond landgoed Kleine Vennep, met wandelpaden en aangegeven routes. Of bezoek de PARK21 Zomerweken, Festival Grazende Zwaanexterne-link-icoon of de activiteiten bij de Parklandenboerenexterne-link-icoon, waar ook een voedselbos groeit.  

Veel nieuwe deelgebieden 

De komende tijd krijgt PARK21 veel uitbreiding. In het midden van het park (achter Landgoed Kleine Vennep) komt deelgebied Groot Vennep, met veel water, groen en paden. Ook is hier ruimte voor een belevingscentrum rondom landbouw. In het oosten komen het Park-Evenemententerrein en Park-Polderlanden. Het ontwerp van het Park-Evenemententerrein is dit jaar klaar en dat wordt dan aangelegd. Daarna volgt Park-Polderlanden. Daarnaast wordt gestart met het ontwerp van het deelgebied Flumen (achter de Van Zantenhal) en het deelgebied met de recreatieplas bij de IJweg