Groot Vennep

Bij Nieuw-Vennep, tussen de busbaan en de Hoofdweg en aansluitend op het landgoed Kleine Vennep, komt deelgebied Groot Vennep. Dit is een gebied van ongeveer 50 hectare. Deelgebied Groot Vennep is samen met het Park-Evenemententerrein één van de eerste locaties die de gemeente aanlegt nadat het bestemmingsplan in werking is getreden. De planning is om te starten met de aanleg van Groot Vennep in 2024.

Afbeelding: kaart met de ligging van deelgebied Groot Vennep binnen PARK21 (Beeld: Planmaat)

Kaart met de ligging van deelgebied Groot Vennep binnen PARK21 (Beeld: Planmaat)

In dit deelgebied komt een park met veel water, groen en bomen. Het park moet een heuvelachtig landschap worden met water, moeras, en bos. Om de heuvels te maken hebben we grond nodig. Een deel van de heuvels leggen we aan met grond uit het te graven water in het park. 

De hoofdroute voor fietsers, wandelaars en ruiters loopt ook door Groot Vennep, maar er komen ook andere fiets- en wandelpaden om het gebied te verkennen. We leggen er ook een deel van de Parkweg aan voor auto’s. De Parkweg is alleen voor bestemmingsverkeer en zal onder meer ook de parkkamer bereikbaar maken. In de parkkamer is ruimte voor een belevingscentrum rondom landbouw. De gemeente gaat dit niet zelf maken, maar zoekt hiervoor een ondernemer. Het laatste onderdeel van Groot Vennep is het gebied dat agrarisch blijft. De gemeente wil hier graag duurzame landbouw stimuleren.

Voorlopig Ontwerp

Voor de start van de aanleg van dit deel van het park, maken we een ontwerp. We hebben eerst een schets gemaakt en die is uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Animatie voorlopig ontwerp voor Groot Vennep PARK21

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Animatie Groot Vennep

Het kan zijn dat u na het zien van het voorlopige ontwerp vragen of opmerkingen heeft. Die horen we graag! Dat kan op twee manieren. 

  • Volgend jaar maart organiseert de gemeente een informatiemarkt over heel PARK21. Daar zal ook de deellocatie Groot Vennep gepresenteerd worden. U bent van harte welkom om langs te komen en uw vragen of opmerkingen met ons te delen. 
  • Mogelijk kunt u niet wachten met uw vraag of opmerking, dan kunt u deze ook via PARK21@haarlemmermeer.nl delen met ons. We zullen u dan antwoorden. 
Afbeelding: uitsnede Groot Vennep plankaart

De gemeente legt in samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland VDS aan

In samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland legt de gemeente een Verbeterd Droogmakerij Systeem (VDS) aan in PARK21. Ook in deelgebied Groot Vennep. Dit is een duurzaam watersysteem en helpt toekomstige klimaatveranderingen op te vangen. Met het VDS houden we regenwater in het gebied. Het waterpeil wordt als het regent hoger. Als het droog is, kan het bewaarde regenwater weer verdampen en ontstaat er een lager peil. Zo ontstaat een ‘flexibel waterpeilsysteem’ met extra waterberging. Door het VDS hoeft in droge periodes minder zoet water binnengelaten te worden in PARK21. En bij veel regen hoeven we minder water weg te pompen. Ook zorgt het flexibele, hogere waterpeil ervoor dat minder zout grondwater naar boven komt. Zo is het VDS gunstig voor de waterkwaliteit en de natuur in PARK21. 

Afbeelding: impressiebeeld van deelgebied Groot Vennep (bron: Buro Mien Ruys, Smit Groenadvies, Prommenz)

Impressiebeeld van deelgebied Groot Vennep (bron: Buro Mien Ruys, Smit Groenadvies, Prommenz)