Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

Groot Vennep

Bij Nieuw-Vennep, tussen de busbaan en de Hoofdweg en aansluitend op het landgoed Kleine Vennep, komt deelgebied Groot Vennep. Dit is een gebied van ongeveer 50 hectare. Deelgebied Groot Vennep is samen met het Park-Evenemententerrein één van de eerste locaties die de gemeente aanlegt nadat het bestemmingsplan in werking is getreden. Dit jaar, 2024, start de aanleg van Groot Vennep. De realisatie van een deelgebied duurt ongeveer 3 tot 4 jaar.

Afbeelding: kaart met de ligging van deelgebied Groot Vennep binnen PARK21 (Beeld: Planmaat)

Kaart met de ligging van deelgebied Groot Vennep binnen PARK21 (Beeld: Planmaat)

In dit deelgebied komt een park met veel water, groen en bomen. Het park moet een heuvelachtig landschap worden met water, moeras, en bos. Om de heuvels te maken hebben we grond nodig. Een deel van de heuvels leggen we aan met grond uit het te graven water in het park. 

De hoofdroute voor fietsers, wandelaars en ruiters loopt ook door Groot Vennep, maar er komen ook andere fiets- en wandelpaden om het gebied te verkennen. We leggen er ook een deel van de Parkweg aan voor auto’s. De Parkweg is alleen voor bestemmingsverkeer en zal onder meer ook de parkkamer bereikbaar maken. In de parkkamer is ruimte voor een belevingscentrum rondom landbouw. De gemeente gaat dit niet zelf maken, maar zoekt hiervoor een ondernemer. Het laatste onderdeel van Groot Vennep is het gebied dat agrarisch blijft. De gemeente wil hier graag duurzame landbouw stimuleren.

Voorlopig Ontwerp

Voor de start van de aanleg van dit deel van het park, maken we een ontwerp. We hebben eerst een schets gemaakt en die is uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Het kan zijn dat u na het zien van het voorlopige ontwerp vragen of opmerkingen heeft. Die horen we graag! Mail uw vraag of opmerking dan naar PARK21@haarlemmermeerm.nl. 

Animatie voorlopig ontwerp voor Groot Vennep PARK21

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Animatie Groot Vennep

De vogelwerkgroep werkt plezierig samen met PARK21 aan het deelgebied Groot Vennep

Bij de ontwikkeling van deelgebied Groot Vennep is het ontwerp een aantal keer afgestemd met de vogelwerkgroep om te kijken of we gezamenlijk het ontwerp konden optimaliseren met een balans tussen recreatie en natuur. De vogelwerkgroep: "Wat vooral bij ons blijft hangen, is het gevoel dat we prima in het participatieproces over PARK21 betrokken worden en dat onze aan/opmerkingen serieus genomen worden.” Samen met de gemeente kijkt de vogelwerkgroep mee om de kansen voor de natuur te versterken. “Met name het waterrijke/ moeras deel binnen Groot Vennep biedt voor de natuur kansen en kan zich ontwikkelen tot een waardevol gebied. Hier ligt wat ons betreft een mooie kans om de door de toenemende verstedelijking in Haarlemmermeer de verloren gegane natuurwaarden te compenseren! We kijken samen met de gemeente hoe we de natuurwaarde goed kunnen inpassen in de andere functies binnen PARK21"

De gemeente legt in samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland VDS aan

In samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland legt de gemeente een Verbeterd Droogmakerij Systeem (VDS) aan in PARK21. Ook in deelgebied Groot Vennep. Dit is een duurzaam watersysteem en helpt toekomstige klimaatveranderingen op te vangen. Met het VDS houden we regenwater in het gebied. Het waterpeil wordt als het regent hoger. Als het droog is, kan het bewaarde regenwater weer verdampen en ontstaat er een lager peil. Zo ontstaat een ‘flexibel waterpeilsysteem’ met extra waterberging. Door het VDS hoeft in droge periodes minder zoet water binnengelaten te worden in PARK21. En bij veel regen hoeven we minder water weg te pompen. Ook zorgt het flexibele, hogere waterpeil ervoor dat minder zout grondwater naar boven komt. Zo is het VDS gunstig voor de waterkwaliteit en de natuur in PARK21. 

Afbeelding: impressiebeeld van deelgebied Groot Vennep (bron: Buro Mien Ruys, Smit Groenadvies, Prommenz)

Impressiebeeld van deelgebied Groot Vennep (bron: Buro Mien Ruys, Smit Groenadvies, Prommenz)