Het groene recreatiehart van Haarlemmermeer

Landgoed Kleine Vennep

Aan de Hoofdweg in PARK21 ligt Landgoed Kleine Vennep. De eigenaar is vanaf 2016 bezig om zijn bedrijf om te vormen van een landbouwbedrijf naar een landgoed binnen PARK21. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden binnen het nieuwe bestemmingsplan.

Het landgoed bestaat vanaf 2019 en heeft nu al wandel- en fietsverbindingen met de huidige en toekomstige deelgebieden van PARK21. Het wordt bewoond van generatie op generatie. Met het landgoed en de bestemming landgoedbedrijf is invulling gevonden voor de vrijkomende boerderij met rijksmonumentale schuur.

De boerderij is van algemeen belang, vanuit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt is deze als gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam geworden voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de late jaren ’20 van de 20ste eeuw. De waardevolle boerderij versterkt als rijkmonument het landgoed en andersom kan het landgoed voorzien in het behoud van het rijksmonument. 

De afgelopen jaren heeft Landgoed Kleine Vennep zijn toegevoegde waarde bewezen. Iedereen is welkom op en rond het landgoed, met zijn wandelpaden en aangegeven routes. Ook vinden op het terrein veel activiteiten en evenementen plaats. Voorbeelden hiervan zijn de Landschapstriënnale in 2017, de jaarlijkse boomfeestdagen, de PARK21 Zomerweken en Festival Grazende Zwaan. 

Afbeelding: foto van het blauwe naambord van Landgoed Kleine Vennep