LisserbroekLisserbroek logo

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

luchtfoto van Lisserbroek en de Ringvaart

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Lisserbroek

In Haarlemmermeer is een grote behoefte aan meer woningen. In Lisserbroek komen twee grote nieuwe woonwijken.

Volgende fase woningbouw in Lisserbroek aangebroken 

Op 25 maart 2025 heeft het college van B&W het ontwerp Gebiedsgerichtprogramma en het ontwerp Milieueffectrapport (MER) vastgesteld. Hiermee is de volgende stap voor de woningbouw in Lisserbroek gezet. De nieuwe stukken worden binnenkort ter inzage gelegd en er kan op gereageerd worden.

Op woensdag 16 april is er een bijeenkomst in De Meerkoet

Lisserbroekers zijn op woensdag 16 april om 19.15 uur uitgenodigd in Dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek voor een informatiebijeenkomst over het ontwerp Gebiedsgericht programma en het ontwerp Milieueffectrapport (MER). Het verkeersonderzoek is onderdeel van het MER.  

Op officielebekendmakingen.nl wordt bekendgemaakt dat de stukken ter inzage liggen en hier zijn ook de stukken te vinden. Vanaf half april 2025 liggen de stukken zes weken ter inzage. Vanaf de datum van publicatie kan er tot zes weken formeel op de stukken worden gereageerd via: info@haarlemmermeer.nl onder vermelding van ‘zienswijze op het gebiedsprogramma en/of MER Lisserbroek’.
Hierna volgt een definitief besluit.

Alle documenten zijn beschikbaar om te bekijkenexterne-link-icoon

Wat is het vervolg en wat wordt er met de reacties gedaan? 

De formele inspraakreacties worden verwerkt in een beantwoordingsnota en kunnen leiden tot aanpassingen in de stukken. Hierbij moet wel vermeld worden dat de Gebiedsenvelop Lisserbroek al is vastgesteld door de gemeenteraad en dat vele reacties daarop al zijn beantwoord en gewogen. Dezelfde reactie nogmaals indienen zal leiden tot eenzelfde antwoord. Samen met het Gebiedsgericht programma en het MER wordt de beantwoordingsnota ter vaststelling aan het college van B&W aangeboden.  

Na vaststelling publiceren wij het besluit en zijn de stukken het kader voor de verdere gebiedsontwikkeling. Er is geen bezwaar of beroep mogelijk.  

Wat is een Gebiedsgericht programma? 

Het Gebiedsgericht programma is vooral een aanvulling op de door de gemeenteraad vastgestelde Gebiedsenvelop. Hieraan zijn de fasering en het kostenverhaal (blz. 27 tot en met 37) toegevoegd.
Het programma geeft initiatiefnemers die willen bouwen, duidelijkheid over de fasering van de woningbouw in relatie tot de nieuwe infrastructuur en over de verdeling van de kosten van onder andere de nieuwe wegen en de groenblauwe ruggengraat (GBR).

Wat is een MER ? 

Tegelijkertijd met het Gebiedsgericht programma wordt het Milieueffectrapport (MER) ter inzage gelegd. Het Milieueffectrapport is nodig vanwege de omvang van de ontwikkeling. 
Het doel van het MER is om de milieuaspecten van de gebiedsontwikkeling in een vroeg stadium zichtbaar te maken en mee te wegen bij de voorbereiding en vaststelling van de plannen en besluiten.  
In het MER staat wat de verwachte effecten op de omgeving zijn, zoals verkeer, geluid, flora en fauna en of er maatregelen noodzakelijk zijn om de ontwikkeling mogelijk te maken. En welke maatregelen dan kunnen of moeten worden ingezet. 

In Lisserbroek speelt het verkeer een heel belangrijke rol. Daarom maakt een verkeersonderzoek deel uit van het MER. Dit onderzoek laat zien welke maatregelen nodig zijn om de plannen voor het gebied goed uit te voeren. Zoals al in de gebiedskaart van 2018 staat, wordt het verkeer tijdens de ontwikkeling nauwlettend gevolgd.

Plannen voor 3600 woningen weer concreter

Eind 2024 heeft de gemeenteraad de Gebiedsenvelop en de Essentiekaarten voor de ontwikkeling van Lisserbroek vastgesteld. Daar staat onder andere in waar woningen gebouwd worden en waar wegen, water en groen komen. Ook wordt veel aandacht besteed aan ruimte voor gemeenschapsvorming. De plannen zijn voor de zomer met de gemeenschap van Lisserbroek gedeeld. Dat leverde ruim 160 reacties op, wat heeft geleid tot een aantal aanpassingen in de plannen. Ook in de verdere uitwerking van de plannen worden belanghebbenden en het dorp betrokken.  

Lees meer over de laatste ontwikkelingen bij Gebiedsontwikkeling Lisserbroek en bekijk de reacties op de plannenexterne-link-icoon

Bijeenkomst Gebiedsontwikkeling Lisserbroek 

Op woensdag 26 juni was er een inloopbijeenkomst in Dorpshuis De Meerkoet waarbij iedereen welkom was. Tijdens deze bijeenkomst stonden de plannen voor de gebiedsontwikkeling in Lisserbroek centraal. 

Kijk voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling en het inzien van de stukken op de website van Gebiedsontwikkeling Lisserbroekexterne-link-icoon. Reageren op de stukken was mogelijk tot en met 11 juli 2024.

Tussentijds verslag dorpsconsultatie online

In mei en juni 2024 heeft de gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen een dorpsconsultatie gehouden om de plannen voor Gebiedsontwikkeling Lisserbroek te bespreken. Dit hebben we met verschillende groepen en op verschillende manieren gedaan. 

Dit najaar verschijnt er een nota van reactie over de dorpsconsultatie. Er is nu al een tussentijds verslag gemaakt. In dit verslag staat informatie over de gesprekken die zijn gevoerd over de Gebiedsontwikkeling Lisserbroek en de Essentiekaarten voor de Dorpskern, Binnen Turfspoor en Lisserbroek-Noord. Hierin staat wie er betrokken waren, hoe er te werk is gegaan en welke onderwerpen het meest aan bod kwamen. 

De nota van reactie wordt later, samen met de planproducten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. De besluitvorming wordt naar verwachting eind 2024 afgerond.

In Lisserbroek zijn plannen voor gebiedsontwikkeling

In Lisserbroek zijn plannen voor de bouw van ongeveer 3.600 woningen tot 2040. De nieuwe woonwijken zijn Lisserbroek Noord, tussen de Ringvaart en de IJweg, en de wijk Binnenturfspoor, tussen de Lisserdijk en Turfspoor.

De helft van de woningen zijn sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen en de andere helft valt in de vrije sector. Naast woningen komt er veel groen bij en komen er maatschappelijke en commerciële voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, zorgvoorzieningen, winkels en horeca. Het dorpshart en het groen worden opnieuw ingericht. Ook is er ruimte gereserveerd voor de groei van sport en gemeenschapsvorming.

Meer informatie over de plannen voor Lisserbroek staan in de Gebiedskaart Lisserbroek 2040.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met het programmateam per e-mail of via telefoonnummer 0900 1852.  

Nieuws