Impressie van de nieuwe brug

Nieuwe brug over de Ringvaart bij Lisserbroek

18 juli 2022
Lisserbroek, Nieuws

Er komt een nieuwe brug over de Ringvaart tussen Lisse en Lisserbroek. De brug is nodig voor een nieuwe buslijn tussen Noordwijk en Schiphol. Donderdag 14 juli tekenden twee provincies, twee gemeenten en de vervoerregio een overeenkomst. Daarmee spraken ze af om de brug te gaan bouwen.

De brug komt aan de noordkant van Lisserbroek in de buurt van de ijs- en skeelerclub en het Fioretti College in Lisse. De brug krijgt een busbaan en ruimte voor fietsers en voetgangers. Auto’s en vrachtverkeer kunnen niet via deze brug rijden. ‘’Met deze HOV- en fietsverbinding slaan we letterlijk en figuurlijk een brug tussen twee provincies en onze mooie dubbeldorpen”, zegt Marja Ruigrok. Zij ondertekende de overeenkomst als wethouder van Haarlemmermeer, maar ook als bestuurder van de vervoerregio. 

Impressie van de nieuwe brug

Hoogwaardig openbaar vervoer

De bestaande buslijn 361 van Noordwijk naar Schiphol wordt een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding (HOV). De nieuwe brug is nodig voor deze busverbinding. Zo’n HOV-bus rijdt vaker dan andere busdiensten. Op de plaatsen waar de bus stopt, kan je overstappen op de fiets of trein.

Nieuwe woningen in Lisserbroek

De brug en de buslijn zijn belangrijk voor de nieuwe woningen die gepland zijn in Lisserbroek-Noord. Ook bewoners van de woningen die in Binnenturfspoor komen en in het huidige dorp Lisserbroek kunnen ervan profiteren. Met de komst van het HOV wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker. Dit wil de gemeente nog aantrekkelijker maken door een buslijn te realiseren tussen station Hoofddorp en Lisserbroek via de westkant van Haarlemmermeer. Dit is afgesproken in het coalitieakkoord.

Provincie legt brug en busbaan aan

De provincie Noord-Holland zorgt voor de nieuwe busverbinding tussen Lisse en Schiphol. Dus niet alleen voor de nieuwe brug, maar ook voor de nieuwe busbaan. Die loopt in de toekomst vanaf de brug naar P+R Getsewoud-Zuid in Nieuw-Vennep. 

In gesprek met bewoners

De provincie heeft het ontwerp van de busbaan en de brug gemaakt in overleg met bewoners. Daarvoor zijn zogenaamde ‘ateliers’ geweest. Ook kon iedereen reageren via een kaart op de website. Na de zomer is weer zo’n atelier gepland. Ook gaan medewerkers van de provincie en de gemeente nog verder in gesprek met de ijs- en skeelerclub en andere Lisserbroekers over de komst van de brug en de busbaan. 

Brug is eind 2025 klaar

De brug is naar verwachting eind 2025 gereed. Daarna legt de provincie Noord-Holland het deel van de busbaan aan dat in Haarlemmermeer komt.