Strooiwagen en shovel met zand bij winters weer

Gladheid zoveel mogelijk voorkomen

12 december 2022
Openbare ruimte

Zodra gladheid wordt voorspeld, gaan de wagens van Meerlanden op pad om te strooien. Inwoners kunnen ook zelf zout uit zoutkisten halen om bijvoorbeeld op bruggen te strooien. Gevaarlijke situaties door gladheid kunt u melden bij de gemeente.

Meerlanden strooit op belangrijke en veelgebruikte wegen en fietspaden. Aan het begin van het strooiseizoen worden de meeste fietspaaltjes verwijderd om de strooivoertuigen ruim baan te geven. Na de winter worden de paaltjes weer teruggeplaatst. Verder wordt er gestrooid op busroutes en rondom scholen, seniorencomplexen en het Spaarne Gasthuis.

Rijkswaterstraat strooit op de rijkswegen (A-wegen). De provincie Noord-Holland strooit op de provinciale wegen (N-wegen) en op de vrijliggende busbanen van R-net.

Extreem weer

Als het heel glad is of glad blijft, strooit Meerlanden ook op stations, bushaltes en looproutes naar bijvoorbeeld winkels. En als er veel sneeuw is gevallen, helpen boeren mee om met sneeuwschuivers en borstelmachines de weg vrij te maken.

Zoutkisten

In Haarlemmermeer staan op zo’n tweehonderd plekken zoutkisten. Inwoners kunnen hier zout halen om te strooien op bruggen of andere plekken waar de strooiwagens niet komen. Een overzicht van de zoutkisten in Haarlemmermeer is hier te vinden.externe-link-icoon

Veiligheid voorop

Bij gladheid is het belangrijk dat iedereen op de weg zijn of haar rijgedrag aanpast. Op de stoepen wordt niet gestrooid. Bij sneeuwval kunnen inwoners zelf hun stoep – en misschien ook dat van een oudere buurman of buurvrouw - vegen om valpartijen te voorkomen.

Wie een gevaarlijke situatie door gladheid signaleert, of een kapotte of lege zoutkist, kan dat hier meldenexterne-link-icoon of bellen naar 0900 1852.

Meer informatie over de bestrijding van gladheid in Haarlemmermeer én de kaart met de strooiroutes in Haarlemmermeer zijn hier te vinden.externe-link-icoon