Column | YouChoose

05 december 2023
Column burgemeester

Vorige week donderdag was er in NPO’s EenVandaag aandacht voor een onderdeel van ons programma YouChoose: de rechtbank-les. YouChoose is in 2020 door onze gemeente ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de risico’s van het meenemen van een steekwapen. YouChoose betekent: jij kiest. En dat is precies wat we met dit programma willen laten zien: jij hebt een keuze. Je kunt een mes meenemen, maar je kunt ook indruk maken met skills. Op het gebied van sport bijvoorbeeld, of muziek en theater. Inmiddels gaat YouChoose niet meer alleen over messen, maar ook over drugs en drugsgebruik.

Sinds dit schooljaar organiseert YouChoose samen met het Openbaar Ministerie en de rechtbank lessen op middelbare scholen. Met een echte rechter, officier van justitie, een advocaat en een politieagent wordt een rechtszaak nagespeeld, waarbij jongeren de dader en het slachtoffer zijn. Tijdens zo’n les wordt het heel realistisch wat er kan gebeuren als je een steekwapen gebruikt.

De afgelopen drie jaar is er veel gedaan in het kader van YouChoose. De gemeente, Maatvast, MeerWaarde, de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtbank en onze middelbare scholen zetten zich in om jongeren na te laten denken over het gebruik van steekwapens en drugs. Contact met de jongeren is daarbij een belangrijke factor.

En daarom ik wil graag tegen alle vaders en moeders zeggen dat jullie een belangrijke rol in het leven van jullie kind spelen. De weg naar volwassenheid is voor niemand zonder hobbels. Praat met uw kind, laat weten dat u er bent voor uw kind, juist als er problemen zijn. En aarzel niet om hulp te vragen als het te lastig is. Dat kan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of MeerWaarde.