De kelder van het voormalige raadhuis

Start sloop kelder voormalige raadhuis Hoofddorp

10 oktober 2023
Nieuws

Het voormalige raadhuis in Hoofddorp is gesloopt. De gemeente en aannemer Vlasman gaan nu verder met het slopen van de kelder. Dat is nodig voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis op dezelfde plek. De sloop van de kelder gebeurt op hetzelfde terrein dat nu is afgezet. Daardoor blijft er nog wat overlast voor fietsers en voetgangers tot de sloop klaar is.  

Werkzaamheden gestart

Aannemer Vlasman startte op maandag 2 oktober met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf half oktober beginnen de sloopwerkzaamheden. Naar verwachting is de sloop van de kelder in het voorjaar van 2024 klaar. Door de kabels en leidingenexterne-link-icoon die dicht bij de kelder liggen, is de sloop niet makkelijk. De aannemer moet voorzichtig werken en dat kan zorgen voor een langere uitvoeringstijd. De kelder is gemaakt van beton en om dit te slopen is veel kracht nodig. Dat kan zorgen voor trillingen en lawaai.

Trillings- en hoogtemetingen

De aannemer plaatst trillingsmeters in de bestaande gebouwen rond het terrein waar gesloopt wordt. Een gespecialiseerd bureau monitort de trillingen tijdens de werkzaamheden. Als de meters tijdens de sloop aangeven dat de trillingen te heftig zijn, stopt het werk meteen. In het gebouw waar Kinepolis zit, zijn de trillingen sneller voelbaar. Dat komt omdat het gebouw een stalen constructie heeft. Dat zegt niets over hoe sterk het gebouw is. Het gebouw is namelijk minstens net zo sterk als de andere gebouwen in de buurt. De kans is heel klein dat de fundering van het gebouw gaat zakken. Om dit toch te controleren laat de gemeente ook hoogtemetingen uitvoeren.

De kelder van het voormalige raadhuis. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Meer informatie

Op de website van Stadscentrum Hoofddorpexterne-link-icoon is meer informatie te vinden. Hier staat ook een pagina met vragen en antwoorden over de sloop van de kelder.