Eerste paal Hart van Zwanenburg de grond in

‘Sporthal vooral belangrijk voor Zwanenburgse jeugd’

26 november 2018
Nieuws

De lucht was grijs op 19 november, maar voor Frank Gerritse was het een prachtige dag. Die maandag ging de eerste paal de grond in voor Hart van Zwanenburg, met dorpshuis, bibliotheek én sporthal. Samen met dorpsgenoten heeft Gerritse jarenlang voor de sporthal gestreden.

Eerste paal Hart van Zwanenburg de grond in. Foto: Blue-Sky fotografie

Trainingen op vijf locaties

Frank Gerritse, voorzitter van Christofoorexterne-link-icoon: ""Onze basketbalafdeling heeft honderd leden. Die trainen nu op vijf locaties in het dorp. Wedstrijden spelen we in De Sporthoeveexterne-link-icoon in Badhoevedorp, wat betekent dat ouders hun kinderen moeten brengen en halen. Straks hebben we midden in het dorp een prachtige sporthal, waar bijna iedereen op de fiets naartoe kan."

Deze Zwanenburgse sportvereniging biedt naast basketbal ook volleybal, aerobics/bodyshape, judo en badminton aan.

Nieuwe kansen dankzij subsidie

Dat in het nieuwe dorpshuis ook een sporthal komt, was allerminst vanzelfsprekend. De hal is een oude wens van het dorp, maar kost veel geld. In de eerste plannen voor Hart van Zwanenburgexterne-link-icoon was dan ook slechts een sportzáál opgenomen, net zoals het oude dorpshuis De Olm heeft. Maar na de toekenning van 8,2 miljoen subsidie door Stichting Leefomgeving Schiphol, zagen dorpsbewoners nieuwe kansen. Gerritse en anderen zette een stevige lobby in bij de gemeente. Die werd uiteindelijk beloond.

Zoveel meer mogelijkheden om te sporten

Gerritse: "“Een sporthal is vooral voor de jeugd belangrijk. Het geeft zoveel meer mogelijkheden voor kinderen om de sport te beoefen die ze leuk vinden.” Acht jaar geleden begon hij de basketbalafdeling van Christofoor. “Daar is zoveel belangstelling voor dat we vanwege ruimtegebrek even een stop hebben ingesteld.” Het vooruitzicht van de nieuwe sporthal zorgt voor nieuw enthousiasme bij de verenigingen, merkt Gerritse. “Met vier verenigingen samen hebben we een Sportimpuls aangevraagd en gekregen. Dat is een subsidie van de overheid om lokale jeugd aan het sporten te krijgen. Het komt allemaal heel mooi samen.”

Straks werken in een frisse nieuwe zaal

Ook Suzanna van Houweninge van Zwanenburg Sportexterne-link-icoon is dolblij met de komst van de nieuwe sporthal. Zij verzorgt Ouder&KindGym, KidsGym en JazzGym voor 50-plus-dames in de gymzaal van De Olm. “Die zaal is echt op. Het ruikt er naar oude kelder en de materialen zijn niet meer van deze tijd. Het lijkt me heerlijk om straks in een frisse nieuwe zaal op een mooie plek te werken. De hal is groot, maar kan in tweeën worden gedeeld. En zo nodig maken we een extra afscheiding.”

Plek waar iedereen elkaar tegenkomt

Van Houweninge zat in een participatiegroep die heeft meegepraat over de plannen voor Hart van Zwanenburg. “Ik denk dat het echt een plek wordt waar iedereen elkaar tegenkomt. In het gebouw, op het plein of op het terras aan de achterzijde. Het is een enorme verrijking voor het dorp. Het gebouw heeft een heel open vormgeving waardoor de activiteiten van het dorpshuis, de sport en de bibliotheek veel zichtbaarder worden. Daardoor kan kruisbestuiving optreden.”

Keerzijde van de overlast

Frank Gerritse ziet het al voor zich: "Je brengt ’s avonds een boek naar de bibliotheek, drinkt een kop koffie in de bar en ziet dat er basketbalwedstrijd wordt gespeeld, dus ga je even op de tribune zitten kijken." 

Volgens Gerritse zijn er niet veel plekken in Nederland waar dorpshuis, bibliotheek en sporthal samen onder één dak zitten. Hij is ervan overtuigd dat het concept goed gaat werken. "We hebben veel overlast van de Zwanenburgerbaan, maar dit is de keerzijde. We hebben de kans gekregen hier iets heel moois neer te zetten."