Verkeer op het fietspad en op de stoep

Prettig bewegen, veilig onderweg in Haarlemmermeer

12 februari 2025
College van B en W, Nieuws

Ieder verkeersslachtoffer is er één teveel. De gemeente Haarlemmermeer ziet dat het aantal verkeersslachtoffers niet meer daalt en wil hier iets aan doen. Haarlemmermeer groeit. Dat betekent ook meer verkeer. En ook verschillende (nieuwe) soorten verkeersdeelnemers, zoals fatbikes en (elektrische) auto’s. Samen met de vergrijzing zorgt dat voor meer kwetsbare deelnemers in het verkeer. Daarom is het Actieplan Verkeersveiligheid ‘Prettig bewegen, Veilig onderweg’ opgesteld. Dit plan richt zich op het veiliger maken van wegen en het beïnvloeden van verkeersgedrag.

Inwoners, ondernemers, bezoekers; iedereen in de gemeente Haarlemmermeer moet zich prettig kunnen bewegen. Een voorwaarde hiervoor is dat dit ook veilig kan. Vandaar dat het Actieplan Verkeersveiligheid de titel ‘Prettig bewegen, Veilig onderweg’ heeft gekregen. 

Akkoord   

In het coalitieakkoord staat dat bij het verhogen van verkeersveiligheid de prioriteit ligt in het oplossen van gevaarlijke verkeerssituaties. Er komen in Haarlemmermeer de laatste tijd meer elektrische fietsen, brommers en scooters bij. Ook is er oog voor de gevolgen van snelheidsverschillen met het overige verkeer (fietsers en wandelaars). Het aantal ongelukken moet jaarlijks afnemen. De concrete verbeteringen in het fietsnetwerk gebeuren aan de hand van het Fietsplan Haarlemmermeerexterne-link-icoon.   

Doelen voor 2030    

De gemeente Haarlemmermeer heeft duidelijke doelen voor 2030. Zo wil de gemeente de veiligheid op scholen vergroten en campagnes voeren voor bewustwording van de verkeersveiligheid waarbij niet alleen alle scholen maar ook verkeersdeelnemers jaarlijks worden betrokken. 
Voor alle wegen met een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur en 60 kilometer per uur geldt, dat ze veilig ingericht moeten zijn voor al het verkeer. Hetzelfde geldt voor alle hoofdfietsroutes. Die moeten veilig berijdbaar zijn. Het uiteindelijke doel van alle maatregelen samen is, dat het aantal verkeersslachtoffers flink daalt, vooral onder kwetsbare groepen zoals fietsers en jongeren op bromfietsen en oudere verkeersdeelnemers.  

Drie pijlers    

Het Actieplan Verkeersveiligheid richt zich op drie belangrijke pijlers:

1. Inrichting van wegen 
Mensen maken fouten. Om ongelukken te voorkomen, worden wegen zo ingericht dat die fouten minder snel tot ongelukken leiden. Denk hierbij aan bredere fietspaden, veilige oversteekplaatsen en duidelijkere verkeersborden. Bij grote projecten worden verkeersveiligheidsaudits uitgevoerd om gevaarlijke situaties te voorkomen.

2. Gedrag en bewustwording 
Veel ongelukken worden veroorzaakt door menselijk gedrag, zoals te hard rijden, afleiding door telefoons of rijden onder invloed. De gemeente Haarlemmermeer zet daarom in op verkeerseducatie op scholen en campagnes voor veilig rijgedrag. Ook worden er meer verkeersdisplays en beloonpalen geplaatst om bestuurders bewust te maken van hun snelheid.

3. Handhaving 
Als bewustwording en aanpassingen aan de weg niet voldoende blijken te zijn, kijkt de gemeente naar strengere handhaving. Dit kan door extra controles op snelheid, alcoholgebruik en het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid van extra flitspalen en camera’s.

Verkeer op het fietspad en op de stoep

De gemeente Haarlemmermeer heeft het Actieplan Verkeersveiligheid ‘Prettig bewegen, Veilig onderweg’ opgesteld.

Tot 2030   

Het Actieplan loopt tot 2030. In deze periode worden wegen veiliger gemaakt, campagnes uitgerold en de handhaving aangescherpt. Jaarlijks houdt de gemeente Haarlemmermeer de vinger aan de pols of de maatregelen effect hebben. Waar nodig worden deze bijgestuurd.   

Samen werken aan verkeersveiligheid   

De gemeente Haarlemmermeer werkt samen met de Vervoerregio Amsterdam, politie, scholen en inwoners om het verkeer veiliger te maken. Inwoners kunnen onveilige situaties nu al melden via het Meldpunt Openbare Buitenruimte (MOB)externe-link-icoon.

Wethouder Marja Ruigrok (Verkeer & Vervoer): “Verkeersveiligheid is niet alleen een zaak van de gemeente, maar van iedereen dus ook van de inwoners en ondernemers. Alleen door samen te werken kunnen we zorgen voor een veilig Haarlemmermeer waar iedereen prettig en veilig onderweg is.”