Polderlinten in PARK21

Polderlinten maken PARK21 mooier

23 mei 2019
Nieuws

De meeste boerenbedrijven hadden vroeger een haag van bomen en struiken , zogenaamde houtsingels, rondom het erf. Die bomen hielden de wind tegen. Héél vroeger werd het hout ook gebruikt om te stoken of spullen van te maken. Tegenwoordig zijn veel houtsingels verdwenen. Daardoor ziet de polder er kaler uit en is er minder leefruimte voor dieren, insecten en lage planten die normaal tussen de bomen leven en groeien.

De gemeente wil daar iets aan doen door samen met de agrarische bedrijven in PARK21 de erven te herstellen. Boeren en grondeigenaren in PARK21 kunnen een subsidie krijgen voor planten van bomen en struiken rondom het erf. Wie meedoet kan maximaal € 25.000 subsidie krijgen voor de aanleg van het nieuwe groen.

Subsidie voor polderlinten

Het idee van subsidie voor polderlinten is aangedragen door een agrariërs uit PARK21. Ton van Schie, voorzitter van LTO Noord afdeling Haarlemmermeer, weet nog dat hij met dit idee bij de gemeente aanklopte: “Er werd bekend dat de gemeente bomen mocht gaan planten vanwege de verbreding van de A1 en ik vroeg de gemeente of er ook voor de boeren iets leuks te doen was met die bomen. Daar kon over nagedacht worden, dus de reactie was positief.

Polderlinten in PARK21. Foto: Danny de Casembroot

Polderlinten maken de agrarische bedrijven in PARK21 mooier en dragen bij aan de biodiversiteit. “Ik denk dat het een heel leuk initiatief is” zegt van Schie. “Wat ik verwacht is dat boeren die een andere tak van sport erbij gaan doen, een camping bijvoorbeeld, wel interesse zullen hebben in het aankleden van het erf. Erfbeplanting is vaak een sluitstuk op de begroting bij een verandering in je bedrijf. En nu zou dat misschien wel kunnen.”

Wethouder Mariëtte Sedee is blij dat op initiatief van de LTO een plan is bedacht. Sedee: “We gaan veel bomen planten in PARK21. Ik vind het een mooi idee dat de eerste bomen rondom de boerenerven komen.”

Van Schie heeft nog wel een tip. “Een beplantingsplan maken is best lastig voor een boer. Wij zijn bezig met koeien, tarwe of aardappels en dat is iets heel anders dan bomen en struiken. Misschien kan een boer die wil meedoen wat advies krijgen van de deskundigen bij de gemeente over hoogtes, soorten en onderhoud. Geef de boer wat tips en richting mee.”

Subsidie aanvragen

Het geld voor het planten van de bomen komt van Rijkswaterstaat (RWS). RWS zocht een goede plek voor het herplanten van de vele bomen die zijn gekapt bij werkzaamheden aan de verbreding van de A1/ A6 tussen Amsterdam en  Almere. Haarlemmermeer hapte toe omdat er in PARK21 ruimte is voor een grote hoeveelheid bomen.

Aanvragen voor de subsidie voor polderlinten kunnen vanaf 1 juli 2019 tot en met 30 september 2020 worden ingediend door middel van het subsidieformulier van de gemeente voor particulieren. Dit formulier is te vinden op de pagina 'subsidie aanvragen' op de websiteexterne-link-icoon, onder het kopje ‘Met DigID’.  Meer informatie via info@haarlemmermeer.nl of 0900-1852.