Hoog tijd voor een goed gesprek
Het aantal meldingen van discriminatie in Haarlemmermeer is in 2024 met ruim 60 procent gestegen ten opzichte van 2023. Dat is deels omdat het meldpunt Discriminatie.nl beter vindbaar is. En het heeft ook zeker te maken met de maatschappelijke onrust en ontwikkelingen van de laatste jaren. De onrust rond de wedstrijd Ajax–Maccabi Tel Aviv heeft vorig jaar tot meer aandacht geleid voor discriminatie vanwege geloof en afkomst. Hoog tijd voor een goed gesprek.
Mooie avond van verbinding en dialoog
Op zondag 23 maart kwamen meer dan 100 inwoners bijeen in Hoofddorp voor een mooie avond in het teken van verbinding en dialoog. De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Migranten (SMOM) en Stichting Marhaba. Deze organisaties bieden laagdrempelige ondersteuning en voorlichting in de vorm van inloopspreekuren en informatiebijeenkomsten. Daarnaast brengen zij mensen met een migratieachtergrond en autochtonen bij elkaar voor sociale activiteiten. Met deze bijeenkomst wilden zij met elkaar in gesprek over thema's als moslimdiscriminatie en antisemitisme.
Onder de sprekers bevonden zich instanties als Discriminatiemeldpunt Kennemerland, de politie en het openbaar ministerie. Zij riepen op om gevallen van discriminatie structureel te melden. Samen kan meer gedaan worden om discriminatie aan te pakken. De imam had een mooie toelichting op de vastenmaand. Het is een tijd waarin moslims nadenken over hun relatie met God en de relatie met andere mensen. Daarna vertelde wethouder Charif El Idrissi over zijn eigen ervaring en hoe waardevol onderlinge verbondenheid is: “Ook al zijn de verschillen soms groot, er is ook veel wat ons bindt. Dus laten we begrip hebben voor elkaar.” Aan het einde van het officiële deel gingen de aanwezigen onder genot van de iftar, de maaltijd om het vasten te verbreken, met elkaar in gesprek. Want samen eten verbindt mensen.
Op zondag 23 maart kwamen meer dan 100 inwoners bijeen in Hoofddorp voor een mooie avond in het teken van verbinding en dialoog. Foto: Jur Engelchor
Aanpak moslimdiscriminatie en antisemitisme
De gemeente werkt nu aan een lokaal actieplan ‘Woorden doen ertoe’. De gemeente vindt het belangrijk dat dit soort bijeenkomsten en dialogen ook in de toekomst worden georganiseerd. Dit jaar en volgend jaar worden meer openbare bijeenkomsten en gastlessen op scholen mogelijk. We gaan samenwerken met verschillende organisaties in welzijn, sport en onderwijs. Op Haarlemmermeer Ontmoet (Hoe is het om jou te zijn? | Meer voor Elkaar) staat het programma voor zover dat al bekend is.
Meld het wél
Wanneer inwoners of iemand uit de omgeving te maken hebben met discriminatie: meld het wél, op Discriminatie.nl. Het discriminatiemeldpunt Kennemerland luistert naar het verhaal en helpt. Niemand staat er alleen voor! Het gaat niet alleen over moslimdiscriminatie of antisemitisme. Het gaat over alle situaties waarbij iemand uitgesloten wordt op grond van een handicap, afkomst, huidskleur, leeftijd, seksuele geaardheid of gender (identiteit).