Wethouder Marja Ruigrok met de winnaars

Het witte pomphuisje monument van het jaar

08 september 2023
Nieuws

Het witte pomphuisje aan de Hoofdweg in PARK21, onderdeel van Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de winnaar geworden van de verkiezing Monument van het jaar 2023. Wethouder Marja Ruigrok maakte dat tijdens de opening van Open Monumentendag op 9 september bekend. Met 971 stemmen won het pomphuisje. Dorpsgezicht Spaarnwoude werd tweede en boerderij de Landman derde. Er werden deze zomer in totaal 1836 stemmen uitgebracht.

Het pomphuisje is geliefd onder de inwoners van Haarlemmermeer. “Iedereen die er langskomt kijkt er even naar. Het zet je verbeelding in werking”, zegt Elise van Melis, directeur van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, dat eigenaar is van het pomphuisje. Het is een klein gemaal, zoals er vroeger heel veel waren in Haarlemmermeer. Daarmee werd het grondwaterpeil geregeld.

Authentiek

Die gemaaltjes zijn bijna allemaal uit het landschap verdwenen. Andere, grotere, gemalen hebben hun werk overgenomen. Het witte pomphuisje externe-link-icoonuit circa 1920 is het laatste dat nog in authentieke staat verkeert en is dan ook een gemeentelijk monument. Voor een groot deel is dat te danken aan Meer-Historie, die zich hier sinds de jaren ’80 voor heeft ingezet. In 1992 is het pomphuisje op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Het pomphuisje illustreert de geschiedenis van Haarlemmermeer. Het verhaal van de pionierende boeren die het nieuwgewonnen land alleen konden bewerken door het overtollige water af te voeren. Tegelijkertijd maakt het pomphuisje het belang van watermanagement zichtbaar.

Bezoek dit weekend Haarlemmermeerse monumenten

Op zondag 10 september is het pomphuisje te bezoeken. Dan is ook iemand aanwezig die erover vertelt. Naast het pomphuisje zijn er tijdens de open monumentendagenexterne-link-icoon dit weekend (9 en 10 september) meer monumenten in Haarlemmermeer gratis te bezoeken. Veel locaties organiseren extra activiteiten. Zo geniet je nog meer van de rijke geschiedenis én cultuur die de gemeente te bieden heeft.

Het witte pomphuisje bij Nieuw-Vennep. Foto: Kees van der Veer