De Lisserbrug

Groot onderhoud aan eerste brug over Ringvaart

17 november 2022
Nieuws

De Lisserbrug gaat op de schop voor groot onderhoud. De werkzaamheden starten op 28 november 2022 en duren tot en met 17 maart 2023. De Lisserbrug was de eerste brug die over de Ringvaart is aangelegd en is een belangrijke verbinding tussen Lisserbroek en Lisse. Tijdens de werkzaamheden blijft de brug open voor autoverkeer, behalve van 9 tot en met 15 januari 2023 en van 2 tot en met 15 maart 2022. Dan is de brug afgesloten voor autoverkeer. Voor voetgangers en (brom)fietsers komt er een pontonbrug.

Waarom groot onderhoud? 

Leendert-Jan Korsuize, Werkvoorbereider Civiel bij de gemeente Haarlemmermeer: “De huidige Lisserbrug dateert uit 1968. Na zoveel jaar is de levensduur van een aantal onderdelen ten einde. Het gaat dan om de elektrische installatie, de houten palen in het water en mechanische onderdelen van de stalen brug. Die moeten worden vervangen. Verder worden de stalen onderdelen opnieuw geconserveerd, zoals de bovenbouw van de brug en het beweegbare brugdek. Ook de kade is toe aan vervanging. De houten damwanden worden vervangen door stalen damwanden.” 

Bruggen in Haarlemmermeer

De Lisserbrug is de eerste brug over de Ringvaart en was al in gebruik voor de drooglegging van het Haarlemmermeer. De oorspronkelijke rolbrug dateert uit 1843. Deze werd vervangen door een draaibrug die dienstdeed tot 1968, het jaar waarin de huidige ophaalbrug werd geopend. Korsuize: “Het is één van de twaalf beweegbare bruggen over de Ringvaart die in eigendom zijn van de gemeente Haarlemmermeer. De brug is essentieel. Het is de levensader tussen Lisserbroek en Lisse. Het is een brug uit een serie bruggen: zo zijn bijvoorbeeld de Sloterbrug en de Brug Halfweg bij de Oranje-Nassaustraat vrijwel hetzelfde.” 

Een foto van een voorloper van de huidige Lisserbrug. Foto: Noord-Hollands Archief.

Werkzaamheden 

Eerst verwijdert de aannemer de beweegbare delen van de brug. Deze delen worden dan op een andere plek nagekeken, gerepareerd en opgeknapt. Daarna plaatst de aannemer de delen weer terug. Ook de damwanden worden vervangen aan de kant van Lisserbroek. Dat zijn de wanden tussen het water en de oever. Het houten deel bij de brug dat het vaarwater smaller maakt, het remmingwerk, wordt ook vervangen. 

Wanneer? 

De werkzaamheden duren van 28 november 2022 tot en met 17 maart 2023. Als de brug afgesloten is, kunnen de werktijden uitlopen tot 22.00 uur en zijn soms ook in het weekend. Tijdens de hele periode ligt er in de buurt van Kruisbaak een pontonbrug voor voetgangers en (brom)fietser.  In deze periode blijft de brug open voor autoverkeer. 

Afgesloten voor autoverkeer 

De brug is op twee momenten tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Dat is wanneer de aannemer de beweegbare delen verwijdert en weer terugzet: 

  • Van 9 januari tot en met 15 januari 2023 
  • Van 2 maart tot en met 15 maart 2023

Tijdens de rest van de werkzaamheden kan het autoverkeer gewoon gebruikmaken van de brug.  

Aangepast 

Het is mogelijk dat de planning iets aangepast wordt. Dit hangt bijvoorbeeld af van het weer of andere onverwachte zaken. Als er veranderingen zijn in de planning, is dit te vinden op de websiteexterne-link-icoon van de gemeente Haarlemmermeer

Steentje bijdragen 

Leendert-Jan Korsuize: “De gemeente Haarlemmermeer heeft veel bruggen en kades, maar de beweegbare bruggen over de Ringvaart zijn speciaal en uitdagend. Daar zorgen de gebruikte elektrotechniek en werktuigbouw voor in combinatie met de scheepvaart en de vele gebruikers. Omwonenden vinden de brug interessant en zijn er nieuwsgierig naar. De brug is belangrijk voor mensen uit Lisserbroek en Lisse. Zij zijn blij met de brug. Het is mooi om een steentje bij te kunnen dragen om de Lissebrug weer op te knappen.”

Tussen 28 november 2022 en 17 maart 2023 wordt er gewerkt aan de Lisserbrug. De brug blijft op een paar weken na open voor het autoverkeer. Foto: Danny de Casembroot.