Column | Vuurwerkvrije zones

12 december 2023
Column burgemeester

Een kleine maand geleden schreef ik op deze plek over vuurwerk. Dat was naar aanleiding van meldingen die we kregen over illegaal vuurwerk. En dát was weer naar aanleiding van onze jaarlijkse vraag: welke gebieden had u graag als vuurwerkvrije zone gezien?

Als ik dit schrijf, duurt het jaar nog slechts 19 dagen. De eerste twee adventskaarsen zijn aangestoken, in de chanoekia branden inmiddels zes kaarsen. De kortste dag nadert met rasse schreden en ik zie in steeds meer huizen mooi versierde kerstbomen. Thuis, op mijn eettafel ligt een stapel kookboeken klaar voor het uitzoeken van recepten voor het kerstdiner. En aan de hand daarvan moeten de boodschappenlijstjes worden gemaakt.  

Eén lijstje is al klaar: het lijstje van de vuurwerkvrije zones. Ook dit jaar gaat het weer om kinderboerderijen, de molens De Slokop en De Eersteling, een zorgboerderij, het Spaarne Gasthuis. Er staan ook scholen op het lijstje, waarbij de Klippeholm dit jaar aan het lijstje is toegevoegd. Het hele lijstje vindt u op InforMeer: Tien vuurwerkvrije zones in Haarlemmermeer | Informeer Online (haarlemmermeergemeente.nlexterne-link-icoon

We stellen de vuurwerkvrije zones in om vuurwerkoverlast te verminderen. Helaas is het niet mogelijk om overlast helemaal te voorkomen. Net als u zou ik dat heel graag willen. Maar Haarlemmermeer is een uitgestrekte gemeente. En iemand die illegaal vuurwerk afsteekt, blijft niet wachten op de handhavers of politie. Toch is het belangrijk om vuurwerkoverlast te blijven melden. Dankzij uw meldingen hebben handhavers en politie onlangs bij Rijsenhout jongeren die illegaal vuurwerk afstaken kunnen aanhouden.  

Ik zou met iedereen willen afspreken: houd uw kruit droog tot de jaarwisseling. Dat is het enige moment dat vuurwerk afgestoken mag worden. Maak er dan een mooi feest van, en houd rekening met anderen.