Vuurwerkvrije zones

Tien vuurwerkvrije zones in Haarlemmermeer

11 december 2023
Nieuws, Persberichten

Veel inwoners genieten van het vuurwerk tijdens oud en nieuw. Tegelijkertijd kan vuurwerk voor overlast zorgen. Daarom wijst Haarlemmermeer jaarlijks een aantal vuurwerkvrije zones aan. Zo wil de gemeente Haarlemmermeer overlast en risico’s op schade in specifieke gebieden voorkomen.

Oud en nieuw kan op deze manier voor alle inwoners aangenaam en plezierig verlopen. De zones worden mede op verzoek van inwoners aangewezen. Nieuw op deze lijst is scholencomplex Klippeholm.

De vuurwerkvrije zones voor de jaarwisseling 2023/2024 zijn:

  • Het park tussen de Femina Mullerstraat en de Haya van Somerensingel, inclusief het scholengebied van de scholen De Octopus, Tabitha en De Wilgen (Hoofddorp);
  • Kinderboerderij Boerenzwaluw (Hoofddorp) en de directe omgeving;
  • Kinderboerderij Dierenvreugd (Nieuw-Vennep) en de directe omgeving;
  • Kinderboerderij De Hoeve (Badhoevedorp) en directe omgeving;
  • Kinderboerderij de Knuffelweide (Zwanenburg) en directe omgeving;
  • Zorgboerderij De Badhoeve (Badhoevedorp) en de directe omgeving;
  • Molen de Slokop (Spaarndam) en de directe omgeving;
  • Korenmolen de Eersteling (Hoofddorp) en de directe omgeving;
  • Scholencomplex Klippeholm, Versterhavet en de directe omgeving;
  • Het Spaarne Gasthuis en de directe omgeving.

De vuurwerkvrije zones worden aangegeven met borden. Daarnaast maakt Haarlemmermeer de zones bekend op de social mediakanalen en in de huis-aan-huisbladen in de gemeente.

Vuurwerkvrije zones

Er zijn tien vuurwerkvrije zones in Haarlemmermeer deze jaarwisseling. Foto: Shutterstock

Vuurwerk alleen tijdens jaarwisseling

Al sinds 2014 mag vuurwerk alleen nog afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Daarnaast is sinds 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten voor consumenten verboden. Dat gaat onder andere om knalvuurwerk, knalstrengen, losse enkelshotsbuizen en losse vuurpijlen.

De gemeente Haarlemmermeer stelt bovendien een aantal vuurwerkvrije zones in. Daar mag ook tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. Instellingen en inwoners kunnen in oktober/november aangeven welke zones zij graag vuurwerkvrij zouden zien.

Vuurwerkoverlast

Het instellen van vuurwerkvrije zones is bedoeld om vuurwerkoverlast te verminderen. Helaas is het niet mogelijk om overlast helemaal te voorkomen. Het is daarbij belangrijk dat inwoners vuurwerkoverlast te blijven melden. Op basis van meldingen zijn onlangs bij Rijsenhout een aantal jongeren aangehouden die vuurwerk afstaken. Bovendien had een van de jongens illegaal vuurwerk in huis. 

Vuurwerkoverlast melden kan bij de gemeenteexterne-link-icoon of de politieexterne-link-icoon.