Column | Jonge mantelzorger

07 juni 2022
Column burgemeester

Als je een column schrijft die één keer per week in de krant staat, moet je keuzes maken waarover je schrijft. Vorige week was de laatste examenweek, een spannende week voor veel jongeren. Gelukkig zijn de examens achter de rug, het is nu wachten op de uitslag. Voor iedereen die examen heeft gedaan duim ik natuurlijk voor een goed resultaat.

Maar vorige week was ook de Week van de Jonge Mantelzorger. Bij mantelzorg denken we vaak aan bijvoorbeeld ouders die voor een ziek of gehandicapt kind zorgen. Of toch al wat oudere mensen die voor hun ouders of een ander familielid zorgen, of voor een goede vriend. Maar wist u dat één op de vier mantelzorgers een jongere is? 

Dat je voor je naasten zorgt, ook als die extra zorg nodig hebben, dat is best logisch. Deze vorm van zorg is van alle tijden. Maar het vraagt veel van je. Er moet immers ook gewerkt worden, en dat betekent dat er nog maar heel weinig tijd overblijft om te ontspannen en uit te rusten. 

Voor jongeren is de mantelzorg extra zwaar. Ga het maar doen, naast school en het huiswerk dat gedaan moet worden. Sommige jongeren zijn nog pubers en worstelen zelf met de issues die horen bij het volwassen worden. Het zorgen voor je ernstig zieke vader of moeder, en het draaiende houden van een heel huishouden met misschien nog andere opgroeiende broertjes en zusjes, is dan geen kleinigheid. 

Vandaag is de laatste dag van de Week van de Jonge Mantelzorger. En vanaf deze plek wil ik al die jonge mantelzorgers een heel groot hart onder de riem steken en een groot compliment geven voor al jullie inzet!

https://haarlemmermeergemeente.nl/meer-voor-elkaar/mantelzorgersexterne-link-icoon

https://www.jongenzorgend.nl/externe-link-icoon