Het nieuwe dorpshuis plus sporthal in Zwanenburg.

Zwanenburg-Halfweg in de wolken met dorpshuis plus sporthal

16 november 2020
Nieuws, Zwanenburg-Halfweg

Natuurlijk, corona is een spelbederver. Altijd en overal. Maar dat maakt Zwanenburg en Halfweg niet minder blij met het nieuwe dorpshuis plus sporthal. Dat wordt duidelijk tijdens een gesprek via computerschermen dat wethouder Marjolein Steffens-van de Water voert met een aantal hoofdrolspelers.

Party pooper

De aanwinst, die jarenlang bovenaan verlanglijsten stond en waarvoor menig spreekwoordelijk gevecht, ook in juridische zin, is geleverd, had in mei officieel maar vooral ook groots en meeslepend moeten worden geopend. Het liefst met heel veel inwoners. Maar corona was ook in dit geval een party pooper van jewelste. Ook alternatieve en kleinschalige openingsfeestjes konden geen doorgang vinden.
Intussen zijn het dorpshuis en de sporthal al zo’n zeven maanden operationeel. Hoogste tijd dus om elkaar te informeren over de stand van zaken.

Het nieuwe dorpshuis plus sporthal in Zwanenburg. Foto: Jur Engelchor

Lol

Suzanne van Houweninge van de Stichting Zwanenburg-Halfweg, verzorgt sportactiviteiten voor onder anderen jonge kinderen. Zij zegt: “Gebruikers van de sporthal zijn ontzettend blij met alles wat er staat. Alles is mooi en nieuw. Veel elektrisch bedienbaar. Ik was een beetje bang dat jonge kinderen zouden ‘verzuipen’ in die grote hal maar dat is niet het geval. Ze beleven extra veel lol aan alle extra’s die ik ze kan bieden.”

Hecht en trots

Peter Vreeswijk, voorzitter van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg: “Negenennegentig procent van de reacties is positief. Ik merk ook dat doordat er zo veel gebruik van wordt gemaakt de contacten van de bewoners hechter worden.”
Ray de Haan van de Stichting Zwanenburg-Halfweg, die zich vooral bezighoudt met de financiën, zegt: “Als Zwanenburger ben ik echt trots. En iedereen om me heen is dat ook.”
Alexander Smal is van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). Zonder de financiële bijdrage hiervan was de droom van het dubbeldorp Zwanenburg-Halfweg geen werkelijkheid geworden. Smal: “Door corona horen we niet zo veel maar ik zie op social media dat het gebruik goed is. En dat de sporthal SLS-hal wordt genoemd. Dat doet me goed.”

De sporthal in het nieuwe dorpshuis. Foto: Jur Engelchor

Hand- én voetrem

De grootste frustratie in het ‘’rare openingsjaar”, zo zegt voorzitter Wim Hut van de stichting Zwanenburg-Halfweg, is ‘dat we nu draaien met én de handrem én de voetrem erop.’ “Eerst dacht ik stiekem: door corona kunnen we lekker langzaam op gang komen. Maar we zijn er inmiddels echt klaar voor om helemaal los te gaan maar dat kan dus niet.”

Verwarring

Allen geven aan dat het soms best verwarrend is als er nieuwe maatregelen komen of dat ze worden aangescherpt of versoepeld. “Wat kan nu wel, wat kan nu niet. Dat is niet altijd eenduidig. Plots zijn er dan weer uitzonderingen in positieve of negatieve zin. Dat is erg lastig in onze communicatie naar de klanten. Als dan vervolgens de Tweede Kamer weer een ander signaal afgeeft, hebben wij zelf ook meer vraagtekens dan antwoorden.”
Wethouder Marjolein Steffens-van de Water kan zich dat allemaal levendig voorstellen. “Voor ons is leidend de noodverordening. En die speelt niet direct in op wat in het parlement wordt gezegd. Ik kan niet beloven dat jullie nooit meer last hebben van verwarring. Maar laten we de lijntjes kort houden.” 

Met handen en voeten

Ze zijn het er allemaal over eens om in 2021 alsnog dat grootste en meeslepende openingsfeest te vieren. Keiharde toezeggingen of uitspraken hierover kunnen niet worden gedaan in deze onzekere tijden. Maar stel je voor dat de situatie in juni, als ook het plein volgens planning is heringericht en de weersomstandigheden gunstig zijn en er veel bewoners op de been zijn… Afgesproken wordt wel dat als die kans zich voordoet deze met handen en voeten wordt aangegrepen.

Een kijkje in binnen in het nieuwe dorpshuis. Foto: Jur Engelchor