Molen De Eersteling

Wieken De Eersteling stilgezet, meelproductie gaat door

01 november 2022
Nieuws

De wieken van molen De Eersteling in Hoofddorp staan per direct stil. De reden is dat de ijzeren roeden, waaraan het hekwerk van de wieken vast zit, te zwak zijn. Tijdens een inspectie bleek dat het risico te groot was dat ze afbreken. De meelproductie gaat gewoon door want de kleine molensteen werkt wel. De winkel blijft dus open.

Juist in de herfst zouden de wieken door de wind flink moeten draaien, maar de molen aan de Hoofdweg staat stil. De gemeentelijke afdeling Vastgoed nam deze stevige maatregel naar aanleiding van het advies van een molenexpert. Jeffrey Neeven, technisch beheerder bij team Vastgoed van de gemeente Haarlemmermeer vertelt: “Er zijn drie hoofdoorzaken waardoor roeden kunnen breken: als gevolg van een slechte las, een breuk door spanning op de lassen en door roest. De eerste twee oorzaken zie je vaker terug bij roeden die al op leeftijd zijn, afhankelijk van de draaiuren. Bij De Eersteling zijn de verschillende lassen en gecontroleerd. Te veel lasnaden waren dusdanig dat het risico op breuk aanzienlijk is. Dat komt door de krachten die bij een draaiende molen op de roeden en de lasnaden komen. In overleg met de molenexpert is besloten om de molen stil te zetten.” 

Molen De Eersteling

Herstel

De gemeente heeft aannemers om een voorstel en een kostenraming gevraagd voor het herstel. “We zijn niet de enige met een molen met dit probleem en het is geen standaardproduct. Er is maar een aantal bedrijven die dit werk kan doen,” zegt Jeffrey Neeven. “Molens van deze leeftijd worden elke twee jaar gekeurd, dat is een wettelijke verplichting. Volgend jaar staat er een grote onderhoudsbeurt op de planning.”

Werk met werk

Gijs Pontier (assetmanager bij team Vastgoed) en Jeffrey Neeven gaan na of er “werk met werk” kan worden gemaakt. “Dus dat de wieken worden vernieuwd en ook al het andere onderhoudswerk aan de molen in één keer gebeurt. Waardoor er bijvoorbeeld maar één keer een steiger hoeft te worden opgetrokken. Dat scheelt tijd en geld.” 

Veiligheid voorop

Voor molenaar Sander van Rijn is het stil staan van de wieken wel even wennen. “Veiligheid voorop natuurlijk,” is zijn reactie. “Gelukkig kan het malen doorgaan doordat de molen naast de grote ook een kleine molensteen heeft die door elektriciteit wordt aangedreven. Er wordt wel minder gemaald dan normaal. Ik kan er de meest gebruikelijke graansoorten op malen zoals tarwe en spelt. De specialistische granen helaas niet. Het malen op elektriciteit gebeurde in de vorige eeuw ook al en is ook nu een uitkomst. Maar het windaangedreven koppel molenstenen maalt ‘mooier’ meel.” 

Molenwinkel geopend 

De molen blijft gewoon open voor het publiek en de rondleidingen. Tijdens harde wind of storm kan de molenaar uit veiligheidsoverwegingen besluiten de molen alsnog dicht te doen. De winkel op het molenerf verkoopt nog hetzelfde als normaal. De winkel blijft open op donderdag van 12.30 tot 16.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur. Meer informatie staat op www.eersteling.comexterne-link-icoon.