Wethouder Marja Ruigrok bij het verkeersexamen

Week van het Verkeer: kinderen op de fiets naar school

14 maart 2023
Nieuws

Deze week is het een speciale week, namelijk de Week van het Verkeer. Organisator is de Vervoerregio Amsterdam. De gemeente Haarlemmermeer maakt onderdeel uit van deze regionale vervoerorganisatie. Met het thema ‘Laat je zien’ zijn er van 13 tot 17 maart speciale verkeersactiviteiten op zeventig scholen in de Vervoerregio Amsterdam.

Onder die zeventig zijn er tien in Haarlemmermeer. Omgerekend doen er zo’n 10.000 leerlingen mee aan de Week. Met de Week van het Verkeer vestigt de Vervoerregio Amsterdam extra aandacht op verkeerseducatie voor de jonge inwoners. Deze jonge inwoners bevinden zich ook in Badhoevedorp, Abbenes of Haarlemmerliede. Wethouder Marja Ruigrok (Vervoer) pleit ervoor om kinderen al op jonge leeftijd op de fiets naar school te laten gaan. 

Verkeerseducatie jaar rond 

In totaal zijn er 113 scholen in de Vervoerregio Amsterdam die het Verkeerslabel ‘Ster in het Verkeer’ hebben ontvangen. Deze scholen zetten zich actief in voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, is groot voorstander van verkeerseducatie op school. Niet alleen geconcentreerd in één week, maar het hele jaar door. “Schoolgaande kinderen nemen al op jonge leeftijd deel aan het verkeer. Door kinderen direct het zelfvertrouwen te geven en te leren hoe je je veilig beweegt in het verkeer, wordt een goede basis gelegd voor hun deelname aan het verkeer. Nu en in de toekomst. Ouders en verzorgers spelen daarin een grote rol. Het begint al thuis met aandacht voor bijvoorbeeld een goede fiets, werkende fietsverlichting en kleding die voldoende opvallend is.”

Marja Ruigrok, wethouder Verkeer en Vervoer in Haarlemmermeer en vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, vult Gerard Slegers aan: “Ik zie geregeld dat oudere kinderen door hun ouders naar school worden gebracht. Als kinderen niet vroeg leren fietsen, hoe kunnen ze later dan later hun woon/werk- of studieverkeer met de fiets invullen?’’ 

Laat je zien!

Het thema van de Week van het Verkeer is dit jaar: Laat je zien. Zichtbaar zijn en opvallen in het verkeer is een onderdeel van een verkeersveiligere omgeving. De boodschap en tips aan de kinderen: zorg ervoor dat je altijd goed oplet en dat je opvalt in het verkeer.

Het is belangrijk dat kinderen jong leren fietsen.