Elise van Melis, directeur van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, en Henk van de Hoef, eindredacteur van Meer-Historie magazine ontvangen een eremedaille uit handen van locoburgemeester Jurgen Nobel.

‘We vertellen het stoere verhaal van de polder’

01 september 2022
Geschiedenis

Meer-Historie Magazine is jarig. Het blad zag het levenslicht in 1973. In het eerste nummer, gestencilde vellen met een gele kaft, stond een voorwoord van de toenmalige burgemeester Cor van Stam. Nu, in het jubileumnummer dat de vijftigste jaargang markeert, heeft burgemeester Marianne Schuurmans een voorwoord geschreven. Inmiddels is het zoveel meer dan gestencilde vellen. Zonder verleden geen heden. Laat staan een toekomst, luidt het motto. Ter gelegenheid van het jubileum sprak InforMeer met redacteur Janny Herfst.

Janny Herfst is sinds 2017 redacteur bij het magazine. Haar interesse in de Haarlemmermeerse geschiedenis werd aangewakkerd toen ze als verslaggever van het Witte Weekblad de Haarlemmermeerse gemeenteraadsvergaderingen versloeg. Janny: “Voor mijn werk moest ik de hele polder door en kwam ik overal. De polder is bijzonder en de geschiedenis ervan ook. Het is een stoer verhaal en dat vertellen wij.” 

Contact met de bewoners

“Rond 1962 werd er een historische commissie opgericht door burgemeester Mr. Gerrit van der Willigen. Dat is de voorloper van de Stichting Meer-Historie die in 1972 werd opgericht”, vertelt Janny. “In 1973 is het blad in het leven geroepen omdat de toenmalige stichtingsbestuurders meer contact wilden hebben met de Haarlemmermeerse bevolking. Om meer betrokkenheid en meer begunstigers te krijgen. Het Magazine Meer-Historie was geboren. In het najaar van 1973 verscheen de eerste editie. Het was meteen een succes. Mensen vinden het fijn op die manier verhalen over de geschiedenis van Haarlemmermeer te lezen.” 

Elise van Melis, directeur van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, en Henk van de Hoef, eindredacteur van Meer-Historie magazine ontvangen een eremedaille uit handen van locoburgemeester Jurgen Nobel. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Verschillende locaties 

Janny: “Er zijn vier verschillende locaties die allemaal deel uitmaken van het huidige Haarlemmermeermuseum De Cruquius, de uitgever van het blad Meer-Historie. Dat zijn Cruquius Museum, het Historisch Museum, de polderschuur aan de Spieringweg, waar oude landbouwwerktuigen worden gerestaureerd en de Witte Boerderij aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Dat is de plek waar de redactievergaderingen al vijftig jaar plaatsvinden. Nu nog steeds. Dat vind ik heel bijzonder. We hebben ruim 200 vrijwilligers om de musea te bemensen, de collecties te onderhouden en te beheren. Een van de werkgroepen is de werkgroep redactie.” 

Het onderwerp: Haarlemmermeer

Voor de redactie is het duidelijk: de artikelen moeten en mogen alleen over Haarlemmermeer gaan, nu natuurlijk inclusief Haarlemmerliede en Spaarnwoude. “Iedereen kan verhalen insturen,” zegt Janny. “Dat wordt enthousiast gedaan. Zelfs mensen die geëmigreerd zijn, sturen familieverhalen in. Over hoe hun voorouders hier als pioniers kwamen. Prachtige verhalen die gelukkig blijven komen. Het komt maar weinig voor dat we een verhaal niet kunnen gebruiken. Mensen kunnen begunstiger worden van magazine Meer-Historieexterne-link-icoon, dan krijg je het blad in de brievenbus. En je krijgt tevens gratis toegang tot de musea. Het magazine is op sommige plekken in Haarlemmermeer los te koop; bij Bruna in Nieuw-Vennep, bij boekhandel Stevens in Hoofddorp en in kunstfort Vijfhuizen.”

Wat de plannen zijn voor de komende vijftig jaar? “We zijn blij met het magazine zoals het nu is, hoe het eruitziet en hoe het wordt gevuld. Dat doen we met de zeven redactieleden: eindredacteur Henk van de Hoef en de redacteuren Henri Stroet, Barend Klaassen, Marco Snel, Ton van Soest, Anne Joustra en ikzelf.” 

Jubileumnummer

In het jubileumnummer dat op 1 september verschijnt is het thema 1973. Op dezelfde dag is een tentoonstelling geopend over het magazine. Janny: “Er is een presentatie waarin we drukkerij Groen laten zien, de drukkerij die het blad maakt. En er is een presentatie over geschiedenis van het magazine zelf. Hoe het ontwikkeld is van een paar gestencilde pagina’s met een toen herkenbaar gele kaft naar een fullcolour magazine van 44 pagina’s dat vier keer per jaar verschijnt. De tentoonstelling laat ook foto’s zien van de ontwikkeling van Haarlemmermeer in de jaren ’70 van de vorige eeuw, specifiek 1973. Je ziet de ontwikkeling: de nieuwbouw, de snelwegen, nieuwe afslagen van snelwegen. Het geeft een mooi beeld over de tijd waarin Meer-Historie en het magazine ontstonden.” 

Een beeld van de tentoonstelling. Foto: Meer-Historie

Columnwedstrijd

Ter gelegenheid van het jubileum schrijft Meer-Historie Magazine een columnwedstrijd uit. Janny: “Het thema is ‘Het gevoel van Haarlemmermeer’. Hoe denken mensen over Haarlemmermeer? Vroeger was dat best negatief; een leeg landschap, zoals Willem van Toorn schreef in zijn gelijknamige roman. Ik ben verknocht aan Haarlemmermeer. Ik zou er heel positief over schrijven.” De drie mooiste, pakkendste of meest bijzondere columns worden in het magazine Meer-Historie gepubliceerd. De jury bestaat uit de redactieleden. Columns kunnen worden gestuurd naar meerhistorie@gmail.com

Complimenten

Tot slot geeft Janny Herfst graag complimenten aan de werkgroep Inrichting Tentoonstelling. “Grote complimenten voor de manier waarop ze de ideeën van de redactie en het museum vorm hebben gegeven. En dank aan drukkerij Groen die hier ook een rol in heeft gespeeld. Je kan leuke plannen bedenken, maar je hebt mensen nodig om het uit te voeren. We hebben het ze niet makkelijk gemaakt, maar zijn heel blij met het resultaat.”

De tentoonstelling ’50 jaar Meer-Historie Magazine’ is vanaf 2 september tot 28 november te bezoeken in Historisch Museum Haarlemmermeer, Bosweg 17, Hoofddorp, openingstijden van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Na 1 november is het museum geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius www.haarlemmermeermuseum.nlexterne-link-icoon.

Begunstiger worden van Haarlemmermeermuseum De Cruquius? Dat kan voor 20 euro per jaar. Aanmelden kan op meer-historie-magazine@shmdc.nl