Wat doet een energiecoach?
Energiecoaches geven inwoners advies over verduurzamingsmaatregelen in huis. Wie Energiecoach wil worden, volgt eerst een gratis training. Eind maart start er weer een training en er zijn nog plekken vrij. Mark Blesma werd twee jaar geleden Energiecoach en legt uit hoe hij en zijn collega’s helpen.
Waarom is een Energiecoach belangrijk voor bewoners?
Dat is heel erg afhankelijk van wie je spreekt. Sommigen hebben echt een duurzamere samenleving voor ogen. Anderen zijn 80+ en willen hun kinderen en nageslacht iets goeds nalaten. De meeste bewoners willen minder energie verbruiken. Of bewoners hebben vochtproblemen of schimmel hebben waarbij al drie adviseurs zijn langs geweest, die elk hun eigen product aanbevelen. Op zo’n moment hebben bewoners behoefte aan onafhankelijk advies voordat ze een beslissing maken.
Hoe helpt u bewoners concreet bij het verduurzamen van hun woning?
Je doet steeds meer kennis op over situaties en je probeert niet in de valkuil te stappen door zelf een advies te geven. Het gaat erom mensen te coachen om in de juiste richting te denken, in plaats van dat ze overdonderd worden door allerlei aanbieders en verplichtingen. Het is een beetje 'de gordijnen opentrekken', inzicht geven over de persoonlijke woonsituatie van een bewoner.
Verder geef ik ook mee dat door te verduurzamen het comfortgevoel in huis beter wordt. Het gaat erom bewoners mee te nemen in het proces, zonder belerend te zijn.
Kunt u een inspirerend voorbeeld geven?
Samen met een collega die bouwkundige is bracht ik een bezoek aan de plaatselijke fanfare, gevestigd in een oud monumentaal pand. De buitenmuur van de grote zaal was niet geïsoleerd, waardoor ons advies was: “Dat moet je gaan isoleren!” Maar zij zeiden: “Nee, dat doen we niet, want onze aannemer heeft ons verteld dat lucht de beste isolatie is.” Als je dan niet uitkijkt, ben je zo uitgepraat. Als Energiecoach probeer je dan uit te leggen: “Vroeger dachten we inderdaad dat lucht isoleert, maar inmiddels weten we beter.” Het is belangrijk om bewoners goed mee te nemen in de uitleg en te begrijpen waarom ze denken zoals ze denken.
Wat zijn de grootste misverstanden over verduurzaming in huis?
Laatst kwam ik bij een woning met een groot puntdak en een vliering, dus zonder vaste trap naar zolder. Op de zolder stond de cv-ketel. De bewoner wilde graag isoleren, maar in plaats van het dak te isoleren, koos hij ervoor om alleen de zoldervloer te isoleren. Zijn reden was dat het veel duurder zou zijn om de hele vliering te isoleren dan alleen de vloer. Er werd op zolder niet gestookt, dus waarom zou je dat dan isoleren? Maar de cv-ketel stond daar dus letterlijk in de kou. Als het buiten nul graden is, is het op zolder ook nul graden, en dan moet de cv-ketel die daar staat keihard werken. Zulke misvattingen komen regelmatig voor.
Mark Blesma werd twee jaar geleden Energiecoach en legt uit hoe hij en zijn collega’s helpen. Foto: Energieloket Haarlemmermeer
Wat maakt dit werk zo waardevol?
De omgang met mensen vind ik heel leuk, en daarnaast vind ik het interessant om letterlijk een kijkje in de keuken te krijgen. Hoe wonen mensen? Hoe zitten ze in elkaar? Wat drijft hen om dingen wel of niet te doen? Op huisbezoek gaan is eigenlijk hetzelfde als je rijbewijs halen: je moet het in de praktijk gaan doen. Dan ga je ervaren wat mensen belangrijk vinden en krijg je vragen die je niet meteen kunt beantwoorden en gaat uitzoeken. De volgende keer heb je weer meer deelbare kennis opgebouwd. Het is belangrijk om niet te veel te vertellen, maar goed te luisteren en te vragen wat mensen willen weten en wat voor hen belangrijk is.
Waar moet een energiecoach aan voldoen?
Je moet het echt leuk vinden en er tijd in willen steken. Je moet dat kriebelgevoel hebben, alsof je op vakantie gaat of jarig bent. Dat gevoel moet je krijgen als je weer een afspraak maakt. Dan weet je dat je er echt zin in hebt, want het kost je natuurlijk wel vrije tijd. In Haarlemmermeer start eind maart een energiecoachtraining. Er zijn nog een paar plekken vrij. Vind je het leuk om je verder te verdiepen in hoe je in je buurt mensen kunt helpen verduurzamen? Meld je dan snel aan via energiecoach@energielokethaarlemmermeer.nl.
Energiecoach nodig?
In juni zijn de nieuwe Energiecoaches van het Energieloket klaar om te beginnen met coachen. Als bewoner kun je je tegen die tijd aanmelden voor een huisbezoek via: energielokethaarlemmermeer.nl. Je kunt ook een e-mail sturen naar: energiecoach@energielokethaarlemmermeer.nl.