Zahava Eliasi

‘Was de hele maatschappij maar zoals Football & Culture’

13 juni 2023
Nieuws

Portugal won de eerste keer. Dat was in 2018. Een jaar later ging de bokaal met handtekeningen van Ajax-spelers naar Brazilië. Toen was er een paar jaar corona. Vorig jaar was Vietnam de winnaar. Zaterdag aanstaande beleeft het Haarlemmermeerse Football & Culture Festival zijn vierde editie.

Op het moment van het gesprek zit organisator Zahava Eliasi tot over haar oren in de organisatorische voorbereidingen. De inschrijvingen blijven maar binnenkomen, vertelt ze. Soms hele teams tegelijk, andere keren van individuen met de vraag bij welk team hij kan aansluiten.

Zahava Eliasi regelt misschien niet alles maar wel veel, erg veel. Van tenues, tot de indeling van teams, de contacten met de gemeente en benodigd materiaal. Ook bemoeit ze zich met de welkomstspeech van wethouder Marjolein Steffens – van de Water. “Heel kort hoor, ze willen voetballen.”

Idealisme                           

De deelnemende voetballers komen uit genoemde winnaarslanden, Eritrea, Colombia, Italië, Turkije, Nederland, Marokko en Suriname. Deze opsomming is niet compleet. Wie de foto’s op de website https://www.zevents.nl/footballculture bekijkt, ziet ook goudgelokte spelers op de teamfoto van Suriname en zo te zien is bij de samenstelling van het elftal van Vietnam ook niet naar de paspoorten gekeken.

Het past helemaal in het verhaal en de filosofie van de door idealisme gedreven Zahava Eliasi, zelf uit Israël afkomstig maar met Hoofddorp al bijna 40 jaar als woonplaats.

Uit de enorme spraakwaterval van deze energieke vrouw valt op te maken dat het haar erom is te doen zo veel mogelijk verschillende culturen bijeen te brengen. “Ik ben een idealist, ik maak hier geen winst mee.”

Zij is, zeker voor buitenlanders die van voetbal houden, vaak één van de eerste contactpersonen. “Ze weten al snel dat ze als ze willen voetballen bij mij moeten zijn.”

Netwerk

Ze haalt de voetballers overal vandaan. “Ik pluk ze ook van de straat, als je begrijpt wat ik bedoel. Er voetballen hier jongens die anders op straat misschien wel minder leuke dingen zouden doen.”

Ze heeft een enorm netwerk. Bij tal van organisaties. Ze heeft een hart van goud, zeggen anderen over haar. Ze wordt ‘een supervrijwilliger’ en ‘een stoer wijf’ genoemd. Behalve Football & Culture organiseert ze ook andere sportevenementen. Wat deze gemeen hebben, is dat niet wat aan het einde van de wedstrijd op het scorebord staat het belangrijkste is maar het plezier, de ontmoetingen en zoals ze zelf zegt: “Dingen voor elkaar doen.”

Zahava Eliasi met Sjaak Swart. Foto: Football & Colture

Regels

“Het festival groeit. Ik verwacht dit keer in totaal zo’n 500 mensen. Ik wil met dit festival iets terug doen voor Haarlemmermeer dat altijd heel goed voor mij is geweest. Er is bij ons festival nooit ruzie, ik heb geen politie en beveiliging nodig. Was de hele maatschappij maar elke dag zo. Met dit festival geeft Haarlemmermeer het goede voorbeeld aan de rest van het land.  Daar ben ik trots op. Ja, er zijn wel regels en daar moet iedereen zich aan houden. Anders kun je niet meedoen. Daar ben ik streng in.”

Voetbal als bindmiddel

Voor deze vierde keer heeft Zahava Eliasi trouwens één regel aangepast, zeg maar: versoepeld. De minimumleeftijd om mee te voetballen was 18 jaar maar is nu 16. Zodat ze nog minder voetballers teleur hoeft te stellen. Maar ook ouderen hebben belangstelling voor Football & Culture. Ze werpen zich steeds vaker op als coach, vertelt Zahava Eliasi.

Sport en zeker voetbal, ziet zij als bindmiddel, als een ideale manier om mensen van verschillende komaf bij elkaar te brengen en samen plezier te laten hebben. En nee, dat is geen naïeve hippiedroom. Ze heeft dit immers al drie keer waar gemaakt met haar festival, constateert ze. Sowieso is ze geen zweverig type, ze staat met beide benen op de grond. Onder meer als voetbalscheidsrechter. En als moeder. Ze is ook een zeer veelzijdige sportvrouw en ze weet heus wel dat sporten óók bloed, zweet en tranen is.     

Podium

Het festival Football & Culture speelt zich niet alleen op de voetbalvelden in sportpark De Deugd van VV Uno aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp af. Op het podium is er dans in kleurrijke klederdracht en met eigen muziek, er zijn eetkraampjes van verschillende keukenculturen, een braderie met handwerkjes en voor de jongste bezoekers is een kinderhoek geregeld met spelletjes.

Zahava Eliasi, naast veelzijdig sportvrouw ook voetbalscheidsrechter. Foto: Football & Culture