De rode stempotloden

Waarom stemmen op 6 juni?

06 mei 2024
Nieuws, Verkiezingen

Nog maar een maand, dan zijn er weer verkiezingen! Op donderdag 6 juni kunnen we stemmen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dan kiezen de Nederlandse kiezers wie Nederland de komende jaren gaat vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Dit parlement beslist welke richting Europa de komende jaren ingaat. Waarom dat belangrijk is en wat dat betekent voor de eigen leefomgeving, vertellen wij in dit artikel.

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden elke vijf jaar plaats. Inwoners uit de Europese Unie mogen dan de Europarlementariërs kiezen. Zij beslissen niet alleen over nieuwe wetten en regelgeving. Ze stemmen ook over handelsakkoorden, houden toezicht op EU-instellingen, controleren wat er met belastinggeld gebeurt en spitten bepaalde problemen grondig uit. Daarnaast kiest het nieuwe Europarlement ook de voorzitter van de Europese Commissie. Nederland heeft 29 van de 705 zetels in het Europees Parlement. Deze leden worden op 6 juni gekozen.

De wetten en regels die het Europees Parlement maakt gaan bijvoorbeeld over klimaat en energie, de economie en de plaats van de EU in de wereld. Deze besluiten worden in Nederland verwerkt in beleid. Dat heeft effect op onze eigen omgeving. Een voorbeeld hiervan is het Klimaatakkoord van Parijs. Dat is door de EU mede namens Nederland ondertekend. In Nederland heeft het kabinet vervolgens het Klimaatakkoord vastgesteld. Daarom is in Haarlemmermeer de energietransitie in volle gang.

Het is dus heel belangrijk om te stemmen voor de leden van het Europees Parlement, omdat de besluiten daar invloed hebben op onze leefomgeving. Wil je meer weten over deze verkiezingen of over hoe je kunt stemmen? Kijk dan op de website van de gemeente Haarlemmermeer bij verkiezingenexterne-link-icoon. Daar staat alle informatie bij elkaar.

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor de leden van het Europese Parlement.