Astrid Jonker en haar danspartner Danny Castien in actie.

‘Voor iedereen is er een gave sport’

17 augustus 2023
Sport

Sporten is gezond, leuk en belangrijk om te doen. Voor iedereen: mensen zonder en met een beperking. Voor de laatste groep is er veel maatwerk mogelijk. Zo kunnen zij bij Team Sportservice Haarlemmermeer terecht voor advies over verschillende sportzaken en om gratis hulpmiddelen te lenen. Of om te zien wat er allemaal mogelijk is op sportgebied. Nikki Hakkesteegt van Team Sportservice Haarlemmermeer en rolstoeldanser Astrid Jonker vertellen.

Nikki Hakkesteegt is Regiocoördinator aangepast sporten voor zes gemeenten: Haarlemmermeer, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Astrid Jonker danst bij de Stichting Rolstoeldansen Walking Wheels. Ballroom en latin, op hoog niveau. Astrid zit in een rolstoel en zij danst in twee disciplines: combi, de combinatie van een rolstoeldanser en een lopende danser en duo, twee rollers.

Aangepast sporten

Nikki Hakkesteegt: “Onze rol vanuit Team Sportservice is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen voor de zes gemeenten in de regio. Dus over de gemeentegrenzen heen. Er zijn veel sportaanbieders die al iets aanbieden op het gebied van aangepast sporten. Bijvoorbeeld een voetbalvereniging met een G-team of een tennisvereniging die rolstoeltennisles aanbiedt. Om dit goed bij elkaar te brengen, werken we samen door het hele land. Sporters met een beperking komen bij mij voor advies of met de vraag waar ze terecht kunnen voor een bepaalde sport. Astrid laat op haar beurt zien hoe mooi het is. En om het verhaal te vertellen wat nodig is voor aangepast sporten. Wij hangen er als een helikopter boven om te kijken waar we zaken samen kunnen brengen. Het gaat om veel meer dan sportaanbod. Denk bijvoorbeeld aan vervoer of een sportmaatje vinden. We inventariseren, inspireren en stimuleren.”

Sociale aspect 

Astrid Jonker: “Ook, of misschien wel juist, als je in een rolstoel zit, is sporten van belang. Niet alleen voor de beweging, maar ook voor het sociale aspect. Dat staat bij onze vereniging, Walking Wheels, hoog in het vaandel. Veel van onze dansers, waaronder ikzelf, zijn fanatiek bezig met wedstrijden, ook in het buitenland. Maar het sociale aspect sneeuwt nooit onder. De gemeenschap is niet zo groot. Voor heel veel mensen is de les op maandag het uitje van de week.”

Astrid Jonker in actie met haar danspartner Danny Castien uit Haarlem. Foto: Jan Jonker.

Onbeperkt ontdekken 

Vanuit haar rol wil Nikki meer mensen in aanraking laten komen met sporten. “Het zou mooi zijn als we één of twee keer per jaar een event kunnen organiseren waarbij sporters bij elkaar komen voor een soort multi-sportdag. Op die manier kunnen mensen die nog niet sporten hiermee kennismaken. Een regionale dag in het teken van onbeperkt ontdekken. Daarvoor zijn veel verbindingen nodig met sportpartijen, zorgpartijen, sporters. Ook al is er best veel sportaanbod, het wordt nog te weinig gevonden. Dat kan natuurlijk op veel manieren, als het maar laagdrempelig is. Je kan de doelgroep ook bereiken bij een dagopvang. We laten zien wat er kan. En de verhalen van Astrid gebruiken om te inspireren.” 

Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen is nieuw in Haarlemmermeer. Het is een product van Fonds Gehandicaptensport. Nikki: “Mensen met een lichamelijke beperking kunnen sinds kort gratis een sporthulpmiddel lenen. Denk hierbij aan een sportrolstoel of handbike. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met sport. Naast de uitleenservice, kunnen mensen met een beperking op de website van Uniek Sporten een duidelijk overzicht zien van het aangepaste sportaanbod in de regio. Je kan heel gericht zoeken op woonplaats, beperking, leeftijd of wat er in de regio te vinden is. Het is een landelijke database, waar 330 gemeenten zich aan hebben verbonden. Sportaanbieders kunnen hier zelf hun aangepaste aanbod op plaatsen. Sommige mensen vinden het fijn als ik meekijk naar geschikt sportaanbod of hebben meer vragen over bijvoorbeeld de uitleen. Landelijk sport 53 procent van de mensen zonder beperking één keer per week. Van mensen met een beperking is dat maar 27 procent. Dat moet hetzelfde percentage worden. Dus moeten we de drempels die mensen ervaren weghalen. Dat is de ultieme ambitie.”

Succesverhaal 

Het is geen wonder dat Team Sportservice Astrid Jonker inzet als inspirator. Zij danst al veertien jaar waarvan twaalf met haar huidige partner. “Eerst gebruikte ik mijn rolstoel voor langere afstanden. Toen ik eenmaal besloot om permanent de rolstoel te gebruiken, heb ik een cursus behendigheid gedaan, om goed met de stoel om te kunnen gaan. Daar kwam ik in contact met onze huidige dansinstructeur. Ik deed aan paardrijden, maar wilde iets anders en ik ben gaan kijken bij Walking Wheels. Daar ben ik niet meer weggegaan. Iedereen is welkom bij ons. Iedereen maakt een praatje met elkaar.”

Astrid danst op hoog niveau, heeft vorig jaar meegedaan met het Europees kampioenschap en gaat in november dit jaar voor het Wereldkampioenschap rolstoeldansen naar Italië. “We dansen regelmatig wedstrijden in Nederland. Daar weten we wat we kunnen verwachten. Het is afwachten hoe het in het buitenland gaat, want daar is het wel anders. We trainen één keer in de week en hebben ook privéles. Elk vrij moment besteden we aan het dansen. We hebben ook al een keer gedanst bij concerten van André Rieu!” 

Voldoening  

Tips voor mensen met een beperking om hun droomsport te vinden hebben Nikki en Astrid wel: “De website van Uniek Sporten bekijkenexterne-link-icoon. Je moet eerst bepalen wat je leuk vindt. Als je dat nog niet weet, zoek dan contact met een vereniging of Team Sportservice. Ga in gesprek en geef je wensen aan. Aangepast sporten is vaak maatwerk. Er kan al best veel bij verenigingen. Als je een rolstoel nodig hebt voor de sport, kan je die aanvragen via de gemeente. Die wordt thuis aangemeten. Dat is een luxe. Als je nog niet sport of beweegt, bedenk dan: er is voor iedereen een gave sport. Voor alle niveaus en voor alle beperkingen. En je haalt er zoveel voldoening uit, zowel sociaal als fysiek.”

Nikki Hakkesteegt (rechts) en Astrid Jonker (midden) gaven het estafettestokje van Uniek Sporten door aan wethouder Mariette Sedee (links). Foto juli 2023