Veteranendag

25 juni 2024
Column burgemeester

Wie denkt aan veteranen, denkt vaak aan de militairen die meegevochten hebben in de Tweede Wereldoorlog. En dat klopt ook. Maar ook militairen die recent hebben bijgedragen aan vredesmissies in het buitenland zijn veteranen. Op dit moment zijn er ruim 1000 militairen betrokken bij vredesmisses, onder andere in Libanon.

Meedoen aan vredesmissies, dat is spannend en avontuurlijk. Maar het kan ook gevaarlijk en uitputtend zijn. Er is altijd dreiging en het risico op doden en gewonden is groot. Dat doet wat met de militairen én met hun familie. Het zal je kind of echtgenoot maar zijn: ver weg in een oorlogsgebied. 

Oorlog en gewapende conflicten zijn voedingsbodems voor criminaliteit, drugshandel en migratiestromen. En altijd is de burgerbevolking de dupe. Daarom helpt Nederland landen in oorlogssituaties met het herstellen van de vrede en veiligheid, onder andere door het sturen van militairen.

Eens per jaar staat Nederland stil bij al die mensen die waar dan ook hebben bijgedragen aan het herstel van vrede en veiligheid: op de nationale Veteranendag. Die vindt plaats op zaterdag 29 juni. We eren de militairen die zich elders hebben ingezet, en we herdenken onze landgenoten die tijdens een missie zijn omgekomen.

In Haarlemmermeer wonen zo’n 600 veteranen. Een groot deel van hen wil graag deelnemen aan de landelijke Veteranendag in Den Haag. Op hun verzoek vindt de Haarlemmermeerse Veteranendag daarom later in het jaar plaats: in oktober.

Voor veteranen in Haarlemmermeer die behoefte hebben aan een gesprek met andere veteranen, is er elke maand een bijeenkomst in het clubhuis van de Rugby Club Haarlemmermeer Hawks in Nieuw-Vennep.