Cruquiusbrug

Vervanging Cruquiusbrug start medio 2023

18 november 2022
Openbare ruimte

Provinciale Staten van Noord-Holland stemden maandag 14 november in met het extra budget dat nodig is voor de vervanging van de Cruquiusbrug. Dit is de brug in de N201 over de Ringvaart bij Cruquius. De werkzaamheden starten medio 2023 en zijn begin 2025 klaar. De kosten voor onderhoud en vervanging van wegen en bruggen zijn door de huidige marktontwikkelingen fors gestegen. Hierdoor kan het project niet binnen het vastgestelde krediet worden uitgevoerd. Provinciale Staten hebben afgelopen maandag ingestemd met extra budget.

Cruquiusbrug wordt medio 2023 opgeknapt. Foto: Provincie Noord-Holland

Nieuwe brug 

De Cruquiusbrug is aan vervanging toe. In feite zijn het twee aparte bruggen. De oostelijke brug, richting Heemstede, wordt vervangen en verbreed. Aan de westelijke brug, richting Hoofddorp, vindt groot onderhoud plaats. Met de verbrede nieuwe (oostelijke) brug wordt de doorstroming van het wegverkeer op de N201 verbeterd. 

Inloopbijeenkomst 

In het eerste kwartaal 2023 organiseert de provincie samen met de aannemerscombinatie van Hattum en Blankevoort/ Hollandia Infra een inloopbijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. Dan worden het ontwerp, de duurzame plannen en de planning van de werkzaamheden gepresenteerd. De datum van deze bijeenkomst wordt nog bekendgemaakt.

Duurzaamheid 

De nieuwe brug wordt geheel energieneutraal en circulair gebouwd. Een energieneutrale brug wekt evenveel energie op als hij verbruikt. Door de brug circulair te bouwen wordt bovendien efficiënt en slim omgegaan met grondstoffen en materialen. In het ontwerp wordt gebruikgemaakt van gestandaardiseerde brugonderdelen. Hierdoor zijn ze in de toekomst herbruikbaar voor andere bruggen. Bekijk hier de video over industrieel, flexibel en demontabel (IFD) bruggen bouwen. https://www.youtube.com/watch?v=K5njoddR8GE&t=5sexterne-link-icoon

Alle bruggen  van de provincie Noord-Holland worden voortaan volgens de IFD-principe ontworpen, gebouwd en onderhouden. De Cruquiusbrug vormt een goed voorbeeld hoe, door de inzet van innovatieve technologie, een bijdrage wordt geleverd aan het terugdringen van de CO2- uitstoot. 

Meer informatie

Klik voor meer informatie op deze linkexterne-link-icoon

Kijk op de website van de provincie voor de meest actuele stand van zaken. externe-link-icoonMet vragen over de planning of werkzaamheden kunnen (vaar)weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis), of per e-mail: servicepunt@noordholland.nl.