Op vrijdag 24 maart was de officiële heropening van de Lisserbrug

Vernieuwde Lisserbrug geopend

27 maart 2023
Openbare ruimte

Na ruim drieënhalve maand zijn de werkzaamheden aan de Lisserbrug klaar. De brug uit 1968 was toe aan een grote onderhoudsbeurt. De beweegbare onderdelen zijn nagekeken en gerepareerd en onder andere de damwanden aan de kant van Lisserbroek zijn vervangen. Op vrijdag 24 maart was de officiële heropening.

“Het klinkt als een cliché, maar bruggen verbinden mensen. Natuurlijk, ze zijn ook bedoeld om verkeer overheen te laten rijden, boten onderdoor te laten gaan en om oevers met elkaar te verbinden. Maar de belangrijkste functie van een brug is om mensen bij elkaar te brengen”, zei wethouder Marja Ruigrok (Verkeer en vervoer) tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de heropening van de brug.  

Naambord 

De wethouder onthulde een nieuw naambord van de brug samen met wethouder Jolanda Langeveld van de gemeente Lisse en gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland. Want de Lisserburg vormt niet alleen een verbinding tussen twee dorpen, maar ook tussen de gemeenten Haarlemmermeer en Lisse én tussen de provincies Noord- en Zuid-Holland. 

Bakkerij De Brug 

In haar toespraak zei Marja Ruigrok dat hinder helaas niet altijd is te voorkomen als een brug gerenoveerd wordt. Zij noemde met name Bakkerij De Brug. “Ik weet dat eigenaar Rajab Walizada onder flinke inkomstenderving heeft geleden. Zijn verhaal haalde zelfs de krant. Het was schrijnend om te horen en te lezen.” 

Op vrijdag 24 maart was de officiële heropening van de Lisserbrug. Foto: Jur Engelchor

Pure winst 

“Maar wat we wel altijd doen, is de hinder tot een minimum beperkt houden en de omgeving op de hoogte houden van de vorderingen. Dat is wel het minste dat we kunnen doen. Een prettige bijkomstigheid is dat de provincies Zuid- en Noord-Holland en de gemeenten Lisse en Haarlemmermeer elkaar inmiddels steeds beter weten te vinden als het bijvoorbeeld om dit soort bruggenwerk gaat. Daardoor kunnen we sneller handelen, beter werk leveren en uiteindelijk zorgen voor tevredener omwonenden. Ook op deze manier brengt de Lisserbrug ons verder. En dat is pure bestuurlijke winst. 

Eerste brug 

De Lisserbrug is de eerste brug over de Ringvaart en was al in gebruik voor de drooglegging van het Haarlemmermeer. De oorspronkelijke rolbrug dateerde uit 1843. Deze werd vervangen door een draaibrug die dienstdeed tot 1968, het jaar waarin de huidige ophaalbrug werd geopend. Het is één van de twaalf beweegbare bruggen over de Ringvaart die in eigendom zijn van de gemeente Haarlemmermeer.