Vergunning nieuwe museumpaviljoen Gemaal De Cruquius verleend

Vergunning voor nieuw museumpaviljoen verleend

09 september 2022
Nieuws

De vergunning voor het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius is verleend; een feestelijk moment.  Dat maken Elise van Melis, directeur Haarlemmermeermuseum De Cruquius, en Marja Ruigrok, wethouder Cultuur Haarlemmermeer, bekend. Marja Ruigrok: “Met deze nieuwbouw hebben we nog meer gelegenheid om het verhaal van het gemaal te vertellen, de overwinning op het water, en de oorsprong en geschiedenis van Haarlemmermeer”.

Het eerste nieuwbouwplan dateert van 2006. Na enkele vervolgontwerpen is het bescheiden maar stoere ontwerp van architectenbureau Braaksma & Roos zonder een enkel bezwaar goedgekeurd. Elise van Melis: “Eindelijk kunnen we verder. Ze zeggen wel ‘papier is geduldig’, maar ik ben heel blij dat we nu aan de volgende fase kunnen werken, die van de bouw en de inrichting van het museum“. De voorbereiding voor de nieuwbouw door bureau Building for Tomorrow is in volle gang. 

De vergunning voor het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius is verleend. Op de foto onder andere Marja Ruigrok en Elise van Melis. Foto: Jur Engelchor

Museumpaviljoen

Ruim 170 jaar geleden werd van het Haarlemmermeer land gemaakt. De nieuwe polder met 31 dorpskernen groeide uit tot de belangrijkste economische regio van Nederland waar 160.000 mensen wonen, werken en recreëren en vele reizigers dagelijks van Schiphol gebruik maken. Hoe houden al die mensen de voeten droog en welke invloeden hebben de stijgende zeespiegel en andere actuele klimaatcrises op Haarlemmermeer? Om het oneindige verhaal van deze polder nog uitgebreider te presenteren wordt het museum uitgebreid. De nieuwbouw bij het stoomgemaal biedt vanaf 2024 een extra podium om de geschiedenis van Haarlemmermeer in relatie tot de oer-Hollandse strijd tegen het water in de schijnwerpers zetten. Zo kan het museum meer bezoekers ontvangen, educatie-activiteiten uitbreiden en het cultureel ondernemerschap versterken.  

Financiering 

Voor de financiering van het paviljoen is een groot aantal toezeggingen van subsidiënten, fondsen en sponsoren binnen. Ook ontving het museum veel donaties van particulieren. De gemeente Haarlemmermeer onderschrijft de ambitie van de stichting en draagt ook bij aan de financiering van de nieuwbouw. De fondsenwerving voor de inrichting van het paviljoen, een nieuwe interactieve Nederland-Waterkaart en voor de museumtuin loopt nog. Zie www.haarlemmermeermuseum.nlexterne-link-icoon voor informatie over de nieuwbouw en partnerschap.