Opening Mountainbike parcours Spaarnwoude Park Haarlemmermeer

Verbeterde mountainbikeroute: 23 kilometer in het groen

24 april 2023
Nieuws

Veertig jeugdleden van de vereniging de Noordbikers kregen zondag 23 april de eer het mountainbikeparcours van Haarlemmermeer in te wijden. Het startschot werd gegeven door Mariette Sedee, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer en bestuurslid van het recreatieschap Spaarnwoude.

Samen met 200 mountainbike fanaten is de opening van het parcours goed gevierd. In de toespraak van Wim van Rijnswou, de voorzitter van de vereniging de Noordbikers, werden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij hebben met elkaar ruim 1000 uur werk verricht aan het parcours. Mariëtte Sedee vult aan dat het parcours een verrijking is voor de recreatiegebieden en dat het belangrijk is om in deze vrijetijdsbesteding te voorzien. Daarna volgde het startschot en kregen veertig jeugdleden de primeur om als eerste het parcours op te gaan. Tijdens de opening werd een speciaal testevent georganiseerd waar bezoekers mountainbikes konden testen van diverse merken. 

23 kilometer in het groen 

De mountainbikeroute ligt in de gemeente Haarlemmermeer en strekt zich uit van Zwaanshoek tot Vijfhuizen. Het plan voor verbetering van de route is niet in één dag bedacht. Na de aanleg van de hoogspanningsmasten van TenneT zijn routes verdwenen of beschadigd. Om die reden ging het recreatieschap Spaarnwoude, als beheerder van het gebied met de vereniging MBC de Noordbikers om tafel. Met als doel de routes in ere te herstellen en aan te vullen met nieuwe elementen.  

Hele jaar rond 

De route bevat uitdagende sprongetjes, een zigzagklim op de Big Spotters Hill en in totaal drie nieuwe waterpassages van bruggen over en door het water. Door half verharding kan er straks het hele jaar rond naar hartenlust gefietst worden. Door diverse routes te verbinden ontstaat er in totaal 23 kilometer aaneengesloten MTB parcours, een unicum in de regio. 

Aandacht voor mens en dier 

Uit ecologisch onderzoek kwam naar voren dat de originele route niet gunstig zou zijn voor marterachtigen. In overleg met de ecoloog is de nieuwe route daarom aangepast,  zodat het parcours aandacht heeft voor mens en dier. 

Meer informatie 

MTB Haarlemmermeerexterne-link-icoon

Opening Mountainbike parcours Spaarnwoude Park Haarlemmermeer. Foto: Recreatie Noord-Holland