10 & Meer, te vinden aan de Dorpsstraat in Nieuw-Vennep,

Tienercollege 10 & Meer is een schot in de roos

03 maart 2023
Nieuws

Schoolleider Jaimie Hooi zegt het. Schoolbestuurders zeggen het. De ouders van de leerlingen zeggen het. Net als de leerkrachten. En niet onbelangrijk, ook de leerlingen zélf zeggen het: tienercollege 10 & Meer is een schot in de roos.

“10 & Meer betekent voor mij vrijheid en vrienden”, zegt een leerling zonder nadenken tegen onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water tijdens haar werkbezoek. 

Ongeveer een jaar geleden klonk de schoolbel voor het eerst. Dat was voor tien leerlingen. Nu zijn er twee klassen van 18 leerlingen. Binnen vijf jaar zou het tienercollege, ook wel juniorcollege genoemd, wel eens 150 leerlingen kunnen tellen. 

10 & Meer, te vinden aan de Dorpsstraat in Nieuw-Vennep, in een gebouw samen met de christelijke basisschool Het Mozaïek, is bedoeld voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Waarmee de naam is verklaard. 

Kansengelijkheid 

Leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool en van de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs krijgen dankzij 10 & Meer twee jaar langer de kans om een schoolkeuze te maken en zich te ontwikkelen voordat ze overstappen naar het reguliere voortgezet onderwijs.  Iedereen is het erover eens dat het tienercollege gunstig kan zijn voor  de kansengelijkheid. Dat laatste is een hot issue in het onderwijs, óók in Haarlemmermeer. 

10 & Meer, te vinden aan de Dorpsstraat in Nieuw-Vennep.

Hard scharnierpunt 

De overgang naar het voortgezet onderwijs verloopt lang niet altijd even soepel. In het groepsgesprek met onder anderen schoolbestuurders, ouders en beleidsambtenaren tijdens het werkbezoek, vallen termen als “een hard scharnierpunt” en wordt geconstateerd dat Nederland tot de landen behoort waar het vroegst moet worden gekozen. 

“Maar als je vanuit het tienercollege doorstroomt naar de derde klas van het voortgezet onderwijs ben je er eigenlijk al geweest.” En: “Als ze twee jaar méér tijd krijgen in het primair onderwijs komen leerlingen op een beter passend niveau in het voortgezet onderwijs terecht.” 

Hoogbegaafd 

De oprichting van het tienercollege is de verdienste van de schoolbesturen van Jong Leren (basisonderwijs) en Iris (voortgezet onderwijs) en van het Herbert Vissers College (HVC). Namens laatstgenoemde leidt Jaimie Hooi de school. 

Van de huidige leerlingen van 10 & meer is het grootste deel hoogbegaafd. Zij werden op hun vorige school te weinig uitgedaagd, sloegen soms klassen over maar ze zijn sociaal-emotioneel nog niet toe aan het leven van een middelbare scholier. Een kleiner deel van de schoolbevolking loopt tegen vooral  sociaal-emotionele grenzen aan. 

Van ’die ander’ naar ‘met elkaar’  

Waren de leerlingen van 10 & Meer  vroeger vooral “die ander”, nu zijn ze “met elkaar”. Ook de kleine klassen, de individuele aandacht en het maatwerk worden als enorme pluspunten ervaren. 

De reis is belangrijker dan de bestemming, is het motto van 10 & Meer, waar iedereen blij van wordt.  

Namens het Herbert Vissers College leidt Jaimie Hooi de school. 

Een vrolijk kind 

Een moeder vertelt emotioneel het verhaal over haar “hysterisch dyslectische” zoon en de problemen die daardoor ontstonden. Thuis en op school. Met maar één van zijn twee juffen had de jongen een klik. De schooldagen met de andere juf verliepen rampzalig. Hij begon fysieke klachten te ontwikkelen en thuis was het door dit alles ook niet altijd even aangenaam. Talloze gesprekken later kwam hij bij 10 & Meer terecht. 

“Alleen al het feit dat hier niet de vraag is: “wat voor cijfers scoor je, maar wat zit er in je?”, is een geweldige verademing. Hier wordt hij ook meer geprikkeld. Na twee maanden waren er nergens conflicten meer en kreeg ik een vrolijk kind thuis, een kind dat zich gezien voelt. Maar hij moet er nog wel hard voor leren”, dat blijft zo.”

Panseksueel 

Een vader vertelt over de twee totaal verschillende kinderen die hij en zijn Hongaarse vrouw hebben. Mede door de verhuizing in 2016 naar Singapore groeide de oudste op als een zeer internationaal georiënteerde jonge vrouw die overal en altijd snel haar draai kan vinden. Maar de jongere dochter is het tegenovergestelde en heeft zich voorgenomen recht tegenover haar ouders te gaan wonen. “Je merkt aan alles dat ze hier in Nederland nog steeds volledig in het Engels denkt. Haar niveau van de Nederlandse taal was beduidend lager dan dat van haar klasgenoten terwijl ze in andere vakken juist een voorsprong had. Sinds ze op 10 & Meer zit, sluit het onderwijs voor haar beter aan. Ze  zit ook beter in haar vel. Een mooi moment was toen ze thuis zei: “Jullie helpen mij altijd met mijn huiswerk, nu ga ik jullie leren wat panseksueel is.”

Kaft 

“Dat jullie niet gericht zijn op cijfers maar meer op hoe de kinderen zich voelen, spreekt mij zeer aan”, zegt de moeder van een meisje dat op haar vorige school een klas over sloeg maar sociaal-emotioneel vast liep. “Jullie hebben rust bij haar gecreëerd en daardoor is ruimte voor creativiteit ontstaan. Ze vindt het hier echt heel leuk. Ze is een klein meisje, klein van stuk maar ze heeft heel veel in haar mars. Je moet een boek nooit op de kaft beoordelen.”

Voor meer info: https://www.10enmeer.nl/externe-link-icoon