Straatnamen Bolsterrein eren oude fabriek
Op het Bolsterrein in Nieuw-Vennep worden circa 875 woningen ontwikkeld in diverse woonblokken. De straatnamen in dit plan sluiten straks aan bij de historie van dit gebied. Een bestaande straat ter ontsluiting van het gebied is in het verleden al benoemd als Lucas Bolsstraat. De Haarlemmermeerse Straatnamencommissie heeft voor het Bolsterrein gekozen voor de volgende namen: Alida Veltkampstraat, Mouterijstraat, Branderijstraat, Sara Sophia Bolsstraat, Kuipstraat, Stokerstraat, Kruidplein, Jan de Koningstraat, Stoopstraat, Graanplein en Bottelstraat. Maar wat is precies de band tussen Nieuw-Vennep en Bols?
Jan de Koning
De Bolsfabriek en de kantoren stonden sinds 1652 in Amsterdam. In de jaren ’60 van de vorige eeuw groeide Bols spreekwoordelijk uit zijn Amsterdamse jasje. Dat leidde ertoe dat een van de toenmalige leden van de Raad van Bestuur, Jan de Koning, op het idee kwam om de fabriek te verplaatsen van Amsterdam naar Haarlemmermeer. In deze toen nog lege plek zag hij dé mogelijkheid om het concern uit te breiden en te vernieuwen. Hij zag potentie in dit onbekende en onbebouwde deel van de Haarlemmermeerpolder. De strategische plek in de Randstad bood mogelijkheden voor uitbreiding van ‘zijn bedrijf: het wereldbekende Nederlandse Bols, met vestigingen in de hele wereld.
Amsterdamse weerstand
In 1968 had De Koning de plek gevonden waar de nieuwe fabriek én het kantoorgebouw gerealiseerd konden worden. Een plek waar toekomstperspectief voor het bedrijf was. Waar hij geen rekening mee gehouden had, was de weerstand tegen verhuizing naar Nieuw-Vennep. Zowel bij zijn collega’s in het bestuur, die Haarlemmermeer vooral zagen als een afgelegen plek, als bij de medewerkers van de fabriek. Deze Amsterdammers waren verknocht aan hun stad.
Aan het werk in de destilleerderij. Foto: Noord-Hollands Archief.
Oplossing
De oplossing: er werden woningen voor gebouwd in Nieuw-Vennep voor werknemers die open stonden voor een verhuizing. En voor de honkvaste Amsterdammers werd een pendelbusdienst opgezet. De seinen gingen op groen, de Bolsfabriek werd gebouwd en in 1969 zagen de eerste jenever en likeur het levenslicht in Nieuw-Vennep. Het Bolscomplex werd op 11 september 1970 officieel geopend door Prins Bernhard. Wat het vermelden nog waard is: zowel Hoofddorp als Nieuw-Vennep hadden in die tijd ieder nog geen 5000 inwoners. Bols was, na Schiphol, het eerste grote bedrijf dat neerstreek in de polder. En dat leverde de gemeente de eerste kantoortoren op: het allereerste hoge gebouw in Haarlemmermeer. Daarmee had de firma Bols dus de primeur. Het is mooi dat dit beeldbepalende Bolsgebouw voor Nieuw- Vennep bewaard is gebleven.
Dit artikel is mede tot stand gekomen door informatie van mevrouw Helma Gehéniau - de Koning, dochter van Jan de Koning.
Het Bolsgebouw in Nieuw-Vennep. Foto: Noord-Hollands Archief.