Stookwijzer: Stook Bewust voor Betere Lucht
Houtkachels, open haarden en vuurkorven zorgen voor gezelligheid. Veel mensen genieten van een vuurtje. Maar er is ook een keerzijde: houtrook kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De gemeente vraagt inwoners om bij het stoken van hout rekening te houden met elkaar en de Stookwijzer-app te gebruiken.
Denk aan je buur, even geen vuur
Inademen van houtrook kan zorgen voor problemen aan de longen en het hart. Het kan aandoeningen als astma, COPD, longkanker en bronchitis erger maken. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een longaandoening. De kans is groot dat er iemand in de buurt woont die last heeft van houtrook. Bij mist en weinig wind blijft rook hangen en zorgt het voor extra problemen. Rookoverlast kan beperkt worden door de Stookwijzer-app te gebruiken. Deze app geeft aan bij welke weertype je beter even niet kan stoken. Controleer altijd de Stookwijzer voordat je gaat stoken. Zo houd je rekening met je buren. De app is niet te vinden in de Play Store of App Store. Op de website van de Atlas Leefomgeving staat uitgelegd hoe je de app kunt installeren.
Schone Lucht Akkoord
De gemeente vindt het belangrijk om luchtvervuiling tegen te gaan en heeft daarom het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 24 procent van het fijnstof in Nederland van houtrook komt. Dit fijnstof bevat schadelijke stoffen, die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en gezondheid. Het zijn dezelfde stoffen die ook in sigarettenrook en uitlaatgassen zitten. Door bewust te stoken, dragen we samen bij aan een gezondere leefomgeving.
Tips voor houtstook
- Gebruik droog hout om een vuurtje aan te steken en rook te minimaliseren.
- Verbrand alleen hout. Gooi geen afval, blikjes, glas of plastic in het vuur; dit maakt meer rook en koelt het vuur af.
- Kijk voor meer tips op: Ik stook hout, hoe kan ik de overlast door houtrook beperken?
Wat te doen bij overlast?
Last van houtrook van de buren? Praat er eerst over. Vaak weten mensen niet dat hun rook overlast geeft. Bespreek hoe overlast kan worden voorkomen of verminderd, door je buren bijvoorbeeld te wijzen op de Stookwijzer-app. Zo ontstaat meer begrip en kan samen naar een oplossing worden gezocht.