Een bus rijdt over de Oude Haagsebrug

Startschot voor sloop Oude Haagsebrug

22 januari 2024
Badhoevedorp, Nieuws

De Oude Haagsebrug is ongeveer 90 jaar oud en is in slechte staat. Daarom wordt de brug vervangen en is de komende 7 maanden buiten gebruik. Vandaag, 22 januari 2024, is het startschot gegeven voor de sloop van de oude brug. De sloopt duurt ongeveer zes weken. De bussen tussen Amsterdam en Schiphol rijden tijdelijk om via de A4. Fietsers en voetgangers maken gebruik van de tijdelijke pontonbrug over de Ringvaart.

Dagelijks honderden bussen over Oude Haagsebrug 

Dagelijks rijden er honderden bussen over de Oude Haagsebrug. Daarmee is dit de belangrijkste busverbinding tussen Schiphol en Amsterdam. Door de slechte staat van de brug, reed er afgelopen jaar al niet meer dan één bus tegelijk over de brug. De nieuwe brug wordt breder zodat de bussen er in twee richtingen tegelijkertijd overheen kunnen. Ook komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Golfclub The International blijft bereikbaar via de nieuwe brug. 

Balans tussen hinder voor bewoners, reizigers en scheepvaart

Het is nodig om de brug in een zo kort mogelijke tijd te vervangen, omdat er een belangrijke busverbinding via de brug loopt. De brug ligt ook midden in een buurt met huizen en woonboten. Daarom moet er ook rekening worden gehouden met overlast van de werkzaamheden voor de buurtbewoners. Daarnaast mag de Ringvaart niet voor lange tijd worden afgesloten in het vaarseizoen. In het opgestelde draaiboek is zoveel mogelijk rekening gehouden met al deze belangen.  

Startschot voor sloop van de oude brug

Bouwbedrijf BAM Infra Nederland voerde groot materieel aan om het 90 jaar oude beton te breken. Delen van de brug worden gesloopt door ze eerst met lichte explosieven te verzwakken. Het is vervolgens makkelijker om de verzwakte constructie te verwijderen. 

Het doel is de Ringvaart weer vrij te hebben voor de start van het vaarseizoen op 31 maart. Het slopen zorgt voor wegafsluitingen en voor geluidshinder voor omwonenden. 

Duurzaam hergebruik van het betonpuin

Voor het betonpuin van de sloop, zo’n 6.000 ton, is een mooie bestemming gevonden. Kortgeleden is enkele kilometers verderop door Schiphol een recyclepunt geopend. Het materiaal wordt hergebruikt in bouwprojecten op de luchthaven. 

Bouwen van de nieuwe Oude Haagsebrug

Direct na de sloop bouwt BAM verder aan de nieuwe brug. Het doel is om vanaf eind augustus de bussen weer over de brug te laten rijden. De verwachting is dat werkzaamheden rond oktober 2024 volledig zijn afgerond. De nieuwe brug wordt breder zodat de bussen er in twee richtingen tegelijk overheen kunnen. Ook komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Golfclub The International blijft bereikbaar via de nieuwe brug. 

Nieuwe brug is een echt kunstwerk

Civiel ingenieurs noemen een brugconstructie ook wel een kunstwerk. In dit geval is dat voor iedereen meteen duidelijk: de nieuwe Oude Haagsebrug ziet er heel anders uit dan de oude brug. De oude brug heeft zeven massieve pijlers en een basculekelder. De nieuwe brug heeft een meer open ontwerp met drie pijlers. De kunst op de Oude Haagseweg onder de brug komt terug. De twee kunstenaars die dit verzorgden zijn ook betrokken bij het nieuwe ontwerp van de brug. De kenmerkende apenkunst van Pipsqueak was here!!! komt terug onder de brug aan de kant van Amsterdam. Verder zorgt Jan van der Ploeg voor beschildering van de pijlers met abstracte kunst. 

 “Natuurlijk is het super belangrijk dat we investeren in het onderhouden en verbeteren van ons HOV netwerk en fietsverbindingen. Dat in dit project ook ruimte wordt gegeven aan lokale kunstenaars vind ik persoonlijk erg leuk om te zien.” zegt Marja Ruigrok, bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder Verkeer & Vervoer en Cultuur van gemeente Haarlemmermeer.

Samenwerking

Voor dit project werken gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, Schiphol en de provincie Noord-Holland samen. BAM Infra Nederland voert de werkzaamheden uit. De provincie Noord-Holland wordt straks beheerder van de nieuwe brug.

Meer weten en op de hoogte blijven?

Op de projectwebsite is meer te lezen over het vervangen van de brugexterne-link-icoon. Ook is hier via een camera de vervanging te volgen. Staat het antwoord van de vraag niet op deze site? Neem dan via de website eenvoudig contact op met de omgevingsmanager. 

De sloop van de Oude Haagsebrug is gestart

Op 22 januari is het startschot gegeven voor de sloop van de Oude Haagsebrug. Foto: BAM.