Luchtfoto centrum Badhoevedorp

Stap in herontwikkeling Badhoevedorp Centrum Midden

31 mei 2023
Badhoevedorp, Nieuws

Samen met de verschillende eigenaren in het gebied werkt de gemeente Haarlemmermeer aan een nieuw centrum van Badhoevedorp. De gemeente vindt het belangrijk dat de plannen voor het centrum ook echt worden uitgevoerd. Daarom nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit. Dit besluit laat zien dat een bestemmingsplan voor het centrumgebied in voorbereiding is. En dit voorbereidingsbesluit houdt ook vergunningsaanvragen tegen die niet passen in het nieuwe bestemmingsplan. Het voorbereidingsbesluit is te zien via ruimtelijkeplannen.nl.

Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw: “Het centrum van Badhoevedorp wordt de komende jaren vernieuwd, er komt onder andere een gezellig dorpsplein. We zijn bezig met mooie ontwikkelingsplannen. Om deze plannen zeker te stellen is een voorbereidingsbesluit nodig. Dit zorgt ervoor dat er niets gebouwd wordt dat de ontwikkelingsplannen in de weg zit.” 

Ruimte voor een compact en levendig centrum 

In Badhoevedorp is na het weghalen van de oude A9 ruimte voor een compact en levendig centrum met winkels, woningen en een gezellig plein met terrasjes. Onder andere wordt de Zeemanlaan versmald en afgesloten voor doorgaand auto- en busverkeer.  

Stand van zaken ontwikkelingsplannen 

Uitkomst enquête: dorpse uitstraling

Voor de plannen is gevraagd aan inwoners wat zij willen en belangrijk vinden, onder andere door een online-enquête. De belangrijkste uitkomsten hiervan zijn: de wens voor een dorpse uitstraling die past bij de jaren '30 architectuur van de eerste woningen van Badhoevedorp uit de vorige eeuw. En het dorp wil aandacht voor de bouwhoogte.  

In december vorig jaar vroeg de wethouder aan de ontwikkelaars om rekening te houden met de wensen van het dorp. En dus de jaren '30-stijl mee te nemen in de plannen. De ontwikkeling van deze plannen loopt nu.  

Actievere rol gemeente 

Met het nemen van het voorbereidingsbesluit neemt de gemeente een actievere rol in de herontwikkeling van het centrum. De gemeente vindt het belangrijk dat de plannen voor het nieuwe centrum aan beide kanten van de Zeemanlaan eenheid uitstralen. Daarom wordt de komende tijd een Beeldkwaliteitsplan en een uitwerking van het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp op- en vastgesteld. Beide planproducten geven verder richting aan de complete ontwikkeling van het centrumgebied rondom de Zeemanlaan.  

Proces centrum Badhoevedorp

Om te laten zien wat er tot nu toe gedaan is voor de ontwikkeling maakte de gemeente een 'processlang'externe-link-icoon. Hierin is te volgen wat er gebeurde vanaf de eerste ideeën voor het dorpsplein in 2019 op basis van de reacties op JouwBadhoevedorp.nl en de planning tot het moment van de start van de bouw en oplevering van het dorpsplein.

Klik hier voor het bekijken van het voorbereidingsbesluit op officielebekendmakingen.nlexterne-link-icoon of op ruimtelijkeplannen.nl, plannaam Badhoevedorp Centrum Middenexterne-link-icoon.

Kijk voor meer informatie over Badhoevedorp op de minisiteexterne-link-icoon

Luchtfoto centrum Badhoevedorp. Foto: Henk Roolvink