Sponsorfonds ‘Wind in de rug’ stelt 10.000 euro beschikbaar

18 oktober 2022
Duurzaamheid

Windenergievereniging Meerwind stelt elk jaar 10.000 euro beschikbaar voor mooie regionale projecten en ideeën die passen bij het duurzame gedachtengoed van Meerwind. De voorkeur gaat uit naar kleine projecten die zonder sponsorgeld niet uitgevoerd kunnen worden. Aanmelden voor sponsoring dit jaar kan tot en met 31 oktober 2022.

Klik op deze link om aan te melden voor sponsoring. Dat kan tot en met 31 oktober 2022externe-link-icoon

Meerwindexterne-link-icoon is een coöperatieve windenergievereniging met ongeveer 1000 leden. De vereniging is in 1989 opgericht door een aantal technisch geïnteresseerde en milieubewuste inwoners van Haarlemmermeer. Deze leden beheren drie windturbines in de gemeente. Dit zijn de Meermin, de Polderjongen en de Pionier. Die liggen langs de A4 bij Nieuw-Vennep. Neeltje van Haaren-van den Broek van Meerwind vertelt: “Deze windturbines wekken energie op voor 3200 huishoudens. Onze coöperatie wordt bestuurd door vrijwilligers en is niet gericht op het maken van winst”. Ook gebruikmaken van Haarlemmermeerse elektriciteit? Dat kan via Van de Bron.externe-link-icoon

Een windturbine. Foto: Jur Engelchor.

‘Wind in de rug’

‘Wind in de rug’ is een sponsorfonds voor verenigingen en organisaties uit Haarlemmermeer. Neeltje van Haaren-van den Broek: “Meerwind stelt elk jaar 10.000 euro beschikbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld ledlampen gekocht worden. Het sponsorgeld wordt betaald uit winst en contributiegeld van de leden. Als vereniging vinden we het belangrijk om een deel van de contributie en de winst te gebruiken om lokale duurzame projecten te ondersteunen. Zo laten we zien dat mensen in Haarlemmermeer direct profiteren van de windmolens in de gemeente.” 

Winnaars 

De winnaars van 2021 hebben hun projecten gerealiseerd met het sponsorgeld. Elk jaar kiest Meerwind meerdere winnaars uit. Deze winnaars gebruiken het geld om hun projecten te realiseren. Van een koudebak voor het verbouwen van groenten in de winter bij de biologische buurmoestuin in Nieuw-Vennep tot elektromotoren voor heemtuin de Heimanshof. De projecten van 2021externe-link-icoon en de jaren daarvoorexterne-link-icoon zijn heel verschillend, maar dragen allemaal bij aan een beter milieu. 

Scholen 

Er is ook aandacht voor scholen en ontwikkelingslanden. Samen met centrum voor duurzaamheid NMCX maakt Meerwind ook lesmateriaal over windenergie voor het basisonderwijs en er komt binnenkort ook een e-learning voor het voortgezet onderwijs. Scholen en verenigingen kunnen op aanvraag één van de windturbines bezoeken.

Ook buiten Nederland sponsort Meerwind projecten. Neeltje van Haaren-van den Broek vertelt: "We reserveren jaarlijks ook 10.000 euro voor duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Zo stimuleren we het gebruik van duurzame energie in deze landen en helpen we de plaatselijke bevolking”. Projectvoorstellenexterne-link-icoon voor buitenlandse projecten in 2023 kunnen tot 1 november 2022 ingestuurd worden.