Wethouder Marja Ruigrok ziet een groen verkeerslicht dankzij de Schwung-app

Sneller groen licht op de fiets door de Schwung-app

17 januari 2024
Nieuws

Erger jij je ook aan vaak stoppen en wachten met je fiets voor rood licht? Dan heeft de gemeente Haarlemmermeer goed nieuws. Met Schwung heb je eerder groen! Schwung staat in verbinding met de verkeerslichten op je route en kan sneller groen aanvragen op de gewenste richting. Ook leert Schwung je dagelijkse fietsroutes kennen en weet daardoor in welke richting je wil oversteken. Je bent zo sneller op de gewenste bestemming.

Fietsgebruik stimuleren 

De gemeente Haarlemmermeer groeit de komende jaren fors. Om die groei op een duurzame manier vorm te geven wil de gemeente het gebruik van de fiets stimuleren. Want fietsen is niet alleen een manier van verplaatsen fietsen geeft ook plezier en draagt bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid. Daarom brengt de gemeente de komende jaren concrete verbeteringen aan in het fietsnetwerk en de bijbehorende voorzieningen. Een van die bijbehorende voorzieningen is Schwung; een softwareoplossing die in verkeerslichten kan worden geïnstalleerd. Wie de Schwung-app op zijn of haar smartphone installeert zal bij een verkeerslicht eerder groen krijgen doordat de app in verbinding staat met het softwareprogramma in de verkeerslichten. Fietsers zijn hierdoor sneller op de gewenste bestemming en hoeven minder vaak te stoppen. 

Verbeteren doorstroming

Op sommige locaties in de gemeente is de doorstroming bij verkeerslichten niet op orde zoals onder ander bij het kruispunt Kruisweg / Paxlaan / Burgemeester Pabstlaan. Daarom gaf verkeerswethouder Marja Ruigrok het ‘startschot’ voor de Schwung-pilot. Bij succes breidt de gemeente de installatie van deze software uit. Wethouder Ruigrok: “We willen dat inwoners en bezoekers ook in de toekomst prettig kunnen blijven bewegen. We geven de fiets graag alle ruimte. De Schwung-app helpt daarbij. Hopelijk trekt dat meer mensen over de streep om de auto wat vaker te laten staan en op de fiets te stappen.”

Download de app 

Download de Schwung-app direct in de Google Play Store of App Store. De voordelen van fietsen met Schwung op een rijtje: fietsers krijgen eerder kans op groen (je hebt geen prioriteit op andere verkeersgebruikers, maar je wordt wel eerder gedetecteerd). Fietsers kunnen vaker doorfietsen, hoeven minder lang te wachten en zijn hierdoor sneller op de bestemming met minder ergernissen. Fietser ontvangen een notificatie in de app zodat zij weten dat Schwung actief is geweest tijdens de rit. De app herkent de routes en gewoontes, waardoor het proces van groen licht aanvragen steeds sneller en efficiënter wordt.   

Het kaartje geeft aan op welke kruispunten de app werkt

Een overzicht van de Schwung-kruispunten in Haarlemmermeer.

Schwung-kruispunten Haarlemmermeer 

In Haarlemmermeer is de app te gebruiken op de volgende kruisingen: 

Burgemeester van Stamplein / Hoofdweg Oostzijde 
Hoofdwegen / Venneperweg / Dorpstraat
Kruisweg / Paxlaan / Burgemeester Pabstlaan 
Hoofdweg Oostzijde / Graan voor Visch (Weg-A) / Paxlaan
Bennebroekerweg / Rijnlanderweg
Hoofdwegen / Zuiderdreef
Hoofdwegen / Noorderdreef
Van Heuven Goedhartlaan / Altenburg / Asserweg
Van Heuven Goedhartlaan / Haya v. Somerensingel
Van Heuven Goedhartlaan / Kleine Belt
Van Heuven Goedhartlaan / Sont
Van Heuven Goedhartlaan / Grote Belt
Van Heuven Goedhartlaan / Kruisweg - West / Zuidtangent (nabij brandweerkazerne)
Fokkerweg / Koolhovenlaan
Taurusavenue / Rijnlanderweg
Schipholweg / Oleanderlaan / Groene-AS

De komende periode gaat de gemeente de Schwung-app monitoren. Als de toepassing een succes blijkt, dan wordt de installatie verder uitgebreid door Haarlemmermeer. 

Niet alleen in Haarlemmermeer zijn Schwung- routes, ook in andere gemeenten kunnen fietsers gebruik maken van Schwung, zoals bijvoorbeeld Apeldoorn, Deventer ‘s-Hertogenbosch, Almere, Breda, Emmen, Lelystad, Noordoostpolder en in Provincies Flevoland en Utrecht.

Meer informatie? Mail dan naar https://schwung.reamaze.comexterne-link-icoon Hier staan ook de antwoorden op veelgestelde vragen. 

Ook Haarlemmermeer kent nu zogenoemde Schwung-kruispunten: fietsers zorgen zelf met een app voor een groen verkeerslicht. Foto: gemeente Haarlemmermeer.