Samen werken aan het Warmteprogramma van gemeente Haarlemmermeer
De gemeente Haarlemmermeer staat voor een grote verandering met de overgang van aardgas naar duurzame warmte. Daarom wordt samen met de buurten gewerkt aan een plan om elke buurt zonder aardgas te verwarmen: het Warmteprogramma. Het Warmteprogramma is een opvolger van de eerdere Warmtevisie uit 2021.
Er zijn in Haarlemmermeer ruim 60.000 van de 68.000 woningen aangesloten op aardgas. Dit betekent dat een groot deel van de huizen (en bedrijven) in Haarlemmermeer nu afhankelijk is van fossiele brandstoffen voor verwarming, koken en warm water.
Doelen
Om klimaatverandering tegen te gaan, werken we eraan om in Nederland in 2050 aardgasvrij te zijn. In Haarlemmermeer dragen we hieraan bij door woningen en gebouwen in de komende decennia te verduurzamen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere CO₂-uitstoot, maar ook voor toekomstbestendige huizen en minder afhankelijkheid van andere landen voor aardgas.
Inzicht met het Warmteprogramma
In de Warmtevisie uit 2021 is vastgelegd wat de voorkeursoplossing is voor anders verwarmen per buurt. Het Warmteprogramma volgt deze Warmtevisie op en geeft aan wat per buurt de meest haalbare en betaalbare manier is om over te stappen naar aardgasvrij verwarmen, wanneer de gemeente ergens aan de slag wil gaan en wat bewoners van de gemeente mogen verwachten in dit proces.
Het Warmteprogramma wordt daarmee dé basis voor de verduurzaming van warmte in Haarlemmermeer. Dit biedt Haarlemmermeerse inwoners, ondernemers en gebouweigenaren meer inzicht in wat er gaat veranderen en wanneer.
Samen werken aan het Warmteprogramma. Foto: Lumen Photo
Samenwerking
De gemeente Haarlemmermeer schrijft dit programma niet alleen. Om goede keuzes te maken, werkt de gemeente samen met inwoners, bedrijven, woningcorporaties, netbeheerders en andere belanghebbenden.
Voor meer informatie over het Warmteprogramma kan een mail gestuurd worden naar energie@haarlemmermeer.nl.