Jeugdland in Nieuw-Vennep

Samen spelen in vernieuwd Jeugdland Nieuw-Vennep

17 april 2023
Nieuws

De officiële opening, met wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd & Onderwijs) erbij, is op vrijdag 21 april, maar de kinderen hebben het nieuwe speelgebied in Jeugdland Nieuw-Vennep aan de Getsewoudseweg al in gebruik genomen. “Ze vinden het geweldig”, zegt getuige Femke Hoogweg. Zij is penningmeester/secretaris van de gelijknamige stichting.

Zand en water 

Op de plek van de voormalige zandbak is nu ruimte voor kinderen, ook de kleintjes, met en zonder beperking, om te spelen met zand en water. In het gebied zijn onder meer een klimparcours met extra houvast, een rolstoeltoegankelijke modderkeuken en een waterloop met moddervarken te vinden.
Ouders kunnen vanaf het terras toekijken hoe hun kinderen aan het genieten zijn. Bang dat ze over het twee hectare metende terrein van Jeugdland gaan dwalen, hoeven ze niet te zijn want de nieuwe speelplek is omheind. Ook is er een half verhard pad aangelegd vanaf de ingang naar het terras en de skelterbaan.

Fase 1, 2 en 3 

De nieuwe aanwinst van Jeugdland Nieuw-Vennep is fase 1. Fase 2 en 3 volgen de komende jaren en ook bij die herinrichtingen draait het om Natuurlijk Samen Spelen. In dit concept draait het om samen spelende kinderen, mét en zonder beperking. Penningmeester/secretaris Femke Hoogweg maakt duidelijk dat niet zo maar op een goede dag de spade de grond in is gestoken onder het motto; we gaan iets nieuws doen. Aan het behaalde resultaat is een uitgebreid traject voorafgegaan, vertelt ze.

In de zomer van 2020 werd geconstateerd dat de zonering en de structuur van Jeugdland Nieuw-Vennep beter moesten zodat méér kinderen er zich veilig en welkom zouden voelen.

2021 was het jaar van het ontwerp en participatie. Vorig jaar stond in het teken van fondsenwerving en de aanbesteding. De afgelopen maanden heeft de aannemer het gebied aangelegd.

Donaties kwamen onder meer vandaan bij het SamenSpeelFonds (een initiatief van Jantje Beton en het Gehandicapte Kind), het Schipholfonds en enkele andere stichtingen en fondsen. Ook de gemeente heeft bijgedragen. 
Een inclusieve SamenSpeelPlek is niet alleen maar leuk en fijn. Jeugdland Nieuw-Vennep heeft het in zijn persbericht over een zaak van levensbelang voor alle kinderen

De oude situatie bij Jeugdland Nieuw-Vennep.

Niet zo vanzelfsprekend 

Als je in een rolstoel zit of niet goed kan horen of zien of als je je opa, die niet meer zo goed ter been is, wilt meenemen, is samen spelen helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Maar liefst één op de vijf kinderen met een handicap geeft aan geen vriendje of vriendinnetje te hebben. En zij die er wél een hebben, geven aan dat ze hem of haar niet zo vaak zien als ze zouden willen. De oorzaak is vaak dat speeltuinen en sportverenigingen in de buurt niet toegankelijk zijn. Mede hierdoor vinden kinderen met een beperking onvoldoende aansluiting met kinderen zonder beperking.

Maar in Jeugdland Nieuw-Vennep, zo is op de website te lezen, kunnen ouders en kinderen die elkaar op school niet tegen komen, elkaar ontmoeten, krijgen kinderen met een beperking vriendjes in de buurt en voelen ze zich onbeperkt.

Kijk voor meer informatie op de website van Jeugdland Nieuw-Vennepexterne-link-icoon

Jeugdland in Nieuw-Vennep.