wethouder Johan Rip, host Marcel Duyvestein en wethouder Jurgen Nobel

'Raadhuisplein moet hét plein van Hoofddorp worden'

02 december 2020
Nieuws, Stadscentrum Hoofddorp

Wat het Leidseplein is voor Amsterdam is, is het Raadhuisplein voor Hoofddorp. Het is het belangrijkste plein van het stadscentrum. “Het is de plek waar je graag bent en waar je trots op kunt zijn”, zegt wethouder Nobel. Er is inmiddels een zogenaamd stedenbouwkundig kader opgesteld. “Het Raadhuisplein en de omliggende gebieden worden ontwikkeld met smoel en allure”, vult wethouder Rip aan.

De komende twintig jaar komen er in Haarlemmermeer mogelijk 20.000 woningen bij. Hoofddorp verandert dan misschien wel het meest. In Stadscentrum Hoofddorp komen er zo’n 5000 woningen bij, in de komende jaren. En dat betekent dat Hoofddorp een stad wordt van om en nabij de 100.000 inwoners. 

wethouder Johan Rip, host Marcel Duyvestein en wethouder Jurgen Nobel. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Ontmoetingsplek

"Als je die cijfers ziet, zie je ook de noodzaak om van het Raadhuisplein echt iets bijzonders te maken. Het plein moet dé centrale ontmoetingsplek van Hoofddorp worden, met terrassen en kleine evenementen. Er gebeurt veel in het stadscentrum. Oude gebouwen worden gesloopt en nieuwe gebouwen komen van de tekentafel af en zullen gebouwd worden. Het jaar 2021 wordt hét bouwjaar, want dan gaan er echt veel eerste palen de grond in", zegt Jurgen Nobel.

Ook het gemeentehuis zal een bepalende plek aan dit centrale plein krijgen. Het huidige raadhuis is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Daarom zal het gesloopt worden, zodat er een nieuw gemeentehuis kan verrijzen. Hiermee wordt ook veel geld bespaard, want nieuwbouw is goedkoper dan renovatie.

"Over een aantal jaar ligt voor het raadhuis dus een geheel vernieuwd plein. Het moet de identiteit van de gemeente weerspiegelen. Je bent niet in een willekeurige stad, nee, je bent in Hoofddorp. Dat zie je. Dat voel je", zegt Johan Rip.

Ontwikkelingen

De afgelopen tijd kwamen er veel ontwikkelingen van de grond in het stadscentrum. De oude V&D en gebouw De Deining aan het Dik Tromplein zijn inmiddels gesloopt. Daar komen huizen en commerciële voorzieningen voor in de plaats. Ook zijn er onlangs afspraken gemaakt om het oude postkantoor aan de Nieuweweg opnieuw te ontwikkelen. Daar liggen nu plannen om 165 woningen te maken. Al eerder zijn er overeenkomsten getekend om het voormalige Apriscoterrein, aan het Raadhuisplein, waar nu een winderig parkeerterrein is, te ontwikkelen.

En dan hebben we het nog niet eens over Hyde Park. Een deel van de verouderde kantoren is inmiddels gesloopt en de verwachting is dat in de nabije toekomst de eerste paal in de grond gaat. Daar komen maar liefst 3800 woningen.

Sfeervol

Terug naar het Raadhuisplein. Bewoners en ondernemers komen regelmatig samen in de werkgroep Raadhuisplein om over de toekomstige inrichting te spreken. Het moet een gezellig, sfeervol en uitnodigend plein worden. En hoe denken de Haarlemmermeerse jongeren over het plein? Onlangs spraken de wethouders Nobel en Rip met leerlingen van het Kaj Munkcollege in Hoofddorp. Als een ding duidelijk werd, is dat ook zij het erover eens zijn dat het een mooi, groen plein wordt, waar niet alleen jongeren, maar iedereen graag komt.  

Lees meer over Stadscentrum Hoofddorpexterne-link-icoon.