Gebouw Sem komt op het parkeerterrein tussen de Nieuweweg, de Kruisweg en het Raadhuisplein

Raad van State geeft groen licht voor woningbouw Sem en TROM

07 juni 2024
Nieuws, Stadscentrum Hoofddorp

Stadscentrum Hoofddorp is volop in ontwikkeling. De bouw van de nieuwe appartementsgebouwen Sem en TROM is hier een onderdeel van. Om de bouw van deze twee gebouwen mogelijk te maken, zijn nieuwe bestemmingsplannen vastgesteld. Tegen dit besluit zijn beroepen ingediend. Op 5 juni heeft de Raad van State alle beroepen afgewezen. Hierdoor zijn de plannen nu onherroepelijk. Wat betekent dit?

Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw: “Gelukkig oordeelt de Raad van State dat de plannen voor de appartementsgebouwen goed onderbouwd zijn. Met de definitieve bestemmingsplannen is de bouw van 416 nieuwe woningen in het stadscentrum weer een stap dichterbij.” 

Beroepen tegen de plannen afgewezen 

De gemeenteraad stelde op 8 juni 2023 de bestemmingsplannen voor de gebouwen Sem en TROM vast. Daarna hebben de plannen zes weken ter inzage gelegen en konden mensen beroep instellen bij de Raad van State. Er is in deze periode tegen beide plannen beroep ingesteld. De Raad van State heeft op 5 juni 2024 uitspraak gedaan en de beroepen ongegrond verklaard. Hierdoor zijn de bestemmingsplannen nu onherroepelijk en definitief geldig. 

De volgende stappen richting start bouw 

De uitspraak van de Raad van State is een belangrijke stap voor beide projecten. Een geldig bestemmingsplan is nodig om te bouwen. Daarnaast is nu ook de omgevingsvergunning voor Sem definitief. Deze vergunning is nodig voor activiteiten zoals bouwen en slopen. De omgevingsvergunning voor TROM is al onherroepelijk.  

Gebouw Sem

Gebouw Sem komt op het parkeerterrein tussen de Nieuweweg, de Kruisweg en het Raadhuisplein. Op dit moment wordt er gewerkt aan een goede voorbereiding van de bouw van Sem. De gemeente is verantwoordelijk voor het leegmaken van het parkeerterrein waar Sem komt. Ook wel bekend als het Apriscoterrein. Dit moet klaar zijn voordat de bouw start. Vervolgens richt de aannemer de bouwplaats in en start de bouw van Sem waarschijnlijk eind 2024. In Sem komen 280 appartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond. Op het dak komt een daktuin en het gebouw krijgt een eigen parkeergarage voor bewoners en bezoekers van de bewoners.

Gebouw Sem komt op het parkeerterrein tussen de Nieuweweg, de Kruisweg en het Raadhuisplein

Een impressie van het toekomstige gebouw Sem in de bestaande omgeving. Bron: KondorWessels Projecten

Gebouw TROM

Op de plek in Stadscentrum Hoofddorp waar vroeger V&D en de Deining stonden, komt het gebouw TROM. Het nieuwe gebouw aan het Dik Tromplein bestaat straks uit 136 huurappartementen, winkels, horeca en een parkeergarage. In de garage komen in totaal 296 parkeerplaatsen, waarvan 190 openbaar. Naar verwachting start de bouw van TROM eind 2024. 

Beeld: een impressie van het toekomstige gebouw TROM in de bestaande omgeving.   Bron: Segesta

Beeld: een impressie van het toekomstige gebouw TROM in de bestaande omgeving. Bron: Segesta

Waarom zijn bestemmingsplannen nodig? 

In de bestemmingsplannen staat bijvoorbeeld hoe hoog de gebouwen maximaal mogen zijn. Bij het TROM-gebouw bepaalt het plan ook dat winkels en horeca op de begane grond zijn toegestaan. Voor Sem geldt dat ook commerciële en maatschappelijke dienstverlening op de begane grond zijn toegestaan. Onder commerciële dienstverlening vallen bijvoorbeeld kappers en adviesbureaus en onder maatschappelijke dienstverlening bijvoorbeeld huisartsen en therapeuten. 

Op  de website van Stadscentrum Hoofddorpexterne-link-icoon staat meer informatie over de projecten TROM en Sem.