Het ecologische park in aanleg

Pizza’s bakken op nieuwe plek MEERGroen

29 augustus 2023
Nieuws

Ze moeten nog flink groeien zodat je ze nog beter in het landschap ziet. Maar er staan al meer dan 8.000 bomen in Lincolnpark, de nieuwbouwwijk in Hoofddorp-Zuid. In de weekenden van 3 en 24 september nodigt stichting MEERGroen belangstellenden uit om een kijkje te nemen op hun nieuwe plek in Lincolnpark aan de Bennebroekerweg. Tijdens de open dagen kunnen bezoekers pizza’s bakken met graan van het naastgelegen tarweveld. Hiermee is de cirkel rond.

De bomen zijn de afgelopen maanden geplant door vrijwilligers van stichting MEERGroen, die onder andere aan ecologisch natuur- en groenbeheer doet. Om de fruitbomen en de groentetuin uit de wind te houden, gingen begin maart al de eerste bomen in de grond.

Fruitbomen

MEERGroen verruilt de huidige plek aan de Taurusavenue voor die aan de Bennebroekerweg in Lincolnpark in Hoofddorp. Directeur van de stichting Franke van der Laan weet het nog goed: de inkt van de handtekening die hij op 1 maart van dit jaar onder het huurcontract met de gemeente zette was nog maar net droog. Amper een paar dagen later, op 8 maart, stonden de bomen al in het veld.

“We kregen een mooie donatie van fruitbomen van de gemeente. Ook hebben we er 150 andere fruitbomen bij gezet die we kregen. Nu zijn we bezig om 1.200 fruitstruikjes te planten. We leggen op deze manier een ‘smikkelbos’ aan, zodat we van mei tot en met december voedsel produceren. Denk aan bijvoorbeeld appels, kiwi’s, peren, bessen en pruimen,” zegt Franke van der Laan. 

Bloemen

Naast het planten van fruitbomen en -struiken, hebben vrijwilligers van MEERGroen tweederde van het terrein met vijf soorten bloemen ingezaaid. Onder andere met klaproos en gele ganzenbloem. “Het begint al te bloeien,” zegt Franke van der Laan. Op het terrein staat verder een voormalige bouwkeet, die samen met een zeecontainer is geschonken door DuraVermeer. In de bouwkeet kunnen bezoekers elkaar ontmoeten. De container is voor de opslag van het gereedschap. Wat de komende tijd sowieso gaat gebeuren, is de aanleg van een kruidentuin en een groentetuin.

Natuurdag

Op 1, 2 en 3 september doet MEERGroen mee met het Fête de la Natureexterne-link-icoon, waarbij op 3 september de focus ligt op Lincolnpark. Franke van der Laan: “We verwelkomen belangstellenden dan graag tussen 12.00 en 16.00 uur op onze nieuwe uitvalsbasis. We zijn te vinden op de Bennebroekerweg 531, naast de Meerkerk. Onze grond bouwen we stap voor stap op en richten we in tot ecologisch paradijs in de nieuwe woonwijk Lincolnpark.” Belangstellenden kunnen een kijkje kunnen nemen en pizza’s bakken. Graag aanmelden via deze linkexterne-link-icoon.

Eerst snoeien en dan samen pizza’s bakken bij MEERGroen. Foto: MEERGroen.

Burendag

Op zondag 24 september, in het weekend van Burendag, kunnen belangstellenden en met name de omwonenden bij MEERGroen terecht. Franke van der Laan: “We verwelkomen onze buren graag. Kom van alles te weten over de ontwikkeling van deze plek tot groen buurtpark, als positieve waarde voor mens en natuur. Je kan meteen je handen uit de mouwen steken en helpen met wieden en water geven van de nieuwe boompjes.”

“We sluiten ook deze dag met elkaar af met het bakken van pizza’s in de net gebouwde leemoven, tussen graanvelden. Ervaar de historische verwerking van graan tot meel, en beleg de pizza's met kakelverse oogst. Natuurlijk is dit ook een moment om elkaar te ontmoeten en te horen wat wij als Stichting MEERGroen voor de buurt kunnen betekenen.” De toegang is gratis. Meld je vanwege de inkopen wel aan door een e-mail te sturen aan maxime@stichtingmeergroen.nl. En een praktische tip: kom met de fiets, het aantal parkeerplaatsen is beperkt.

Welkom

Franke  van der Laan: “Wij werken met de natuur en zoeken aanleidingen die veel mensen leuk vinden. Wees welkom!”

Informatie over de activiteiten van MEERGroen: www.stichtingmeergroen.nlexterne-link-icoon externe-link-icoon
Meer informatie over de nieuwe wijk: externe-link-icoonlincolnpark.online