Parkeerplaatsen aan de Kruisweg Hoofddorp

Parkeren in Stadscentrum Hoofddorp verandert

02 februari 2024
Nieuws, Stadscentrum Hoofddorp

Door de komst van veel nieuwe woningen in het centrum van Hoofddorp, is straks minder ruimte op straat om te parkeren. De gemeenteraad heeft op 1 februari de nieuwe aanpak en parkeerregels definitief vastgesteld. Dit beleid zorgt ervoor dat iedereen de auto straks kwijt kan. Ook na de komst van alle nieuwe woningen. De gemeente kan nu aan de slag met de plannen voor het invoeren van het nieuwe beleid.

Genoeg parkeerplaatsen voor auto's  

Er zijn plannen voor de bouw van twee nieuwe appartementengebouwen op het bestaande parkeerterrein naast het voormalige raadhuis: Centrumzicht en Parkzicht. Onder deze gebouwen komt een openbare parkeergarage met ongeveer 500 plaatsen. Daarnaast reserveert de gemeente ruimte voor een parkeergarage aan de Binnenweg met 200 parkeerplaatsen, voor als dat in de toekomst alsnog nodig is.  

Tijdelijke fietsenstalling in 2024 

Er is een grote behoefte aan het veilig stallen van fietsen in het centrum. Er komt daarom vanaf 2028 een bewaakte fietsenstalling in het nog te bouwen Voorzetgebouw aan het Raadhuisplein. In de tussentijd komt er in de tweede helft van 2024 aan de oostkant van het Burgemeester Van Stamplein een tijdelijke fietsenstalling met camera. Ook bij de nieuwe ingang van het vernieuwde winkelcentrum en de westkant van het Burgemeester Van Stamplein komt ruimte om fietsen veilig te parkeren op straat. 

Van blauwe zone naar betaald parkeren 

Vanaf 1 juni 2025 veranderen een aantal parkeerregels in het centrum van Hoofddorp. Het het hele centrumgebied wordt betaald parkeren tot 21.00 uur tegen hetzelfde A-tarief. Ook de gebieden die nu nog gratis zijn of waar nu een blauwe zone geldt. Het tarief voor het parkeren op straat in het centrumgebied wordt hoger dan het parkeertarief in de garages. Hiermee verwacht de gemeente dat bezoekers van het stadscentrum eerder in de parkeergarages parkeren. En dat bewoners meer plek houden om dichtbij huis te parkeren.  Daarnaast kan de gemeente betaald parkeren beter handhaven dan blauwe zones. Bij de Kruisweg blijft het ‘Shop-en-go'-tarief bestaan. Dat betekent dat de bezoeker minder betaalt bij een kort bezoek. Hoe langer het bezoek, hoe hoger de kosten. 

Centrumgebied-kaart

Bezoekersregeling met lager uurtarief 

Met de bezoekersregeling kunnen bezoekers van bewoners van het centrum goedkoper parkeren. In plaats van een dagkaart aan te schaffen, kunnen bezoekers van bewoners straks per uur tegen een lager tarief afrekenen. Daarmee wordt ook een kort bezoek aan bewoners, zoals mantelzorgers aantrekkelijker. Daarnaast behouden bewoners hun bestaande parkeervergunningen. Bewoners van gebieden waar parkeren nu nog gratis is, of waar een blauwe zone geldt, komen ook in aanmerking voor een parkeervergunning. In de toekomst krijgen bewoners van gebied A en B geen vergunning meer voor een tweede auto. Daarnaast is er aandacht voor gehandicaptenparkeerplaatsen die verplaatst moeten worden.  

Volgende stappen 

De gemeente maakt een plan om de nieuwe parkeeraanpak in te voeren. Binnenkort kan iedereen meer informatie vinden over dit nieuwe beleid op de website van Stadscentrum Hoofddorp. Als de parkeeraanpak is ingevoerd, houdt de gemeente in de gaten of de overlast en parkeerdruk in verschillende wijken niet toeneemt.