Oranje Nassau School, gebouwd in stijl Amsterdamse School
De Oranje Nassau School in Badhoevedorp was de winnaar van de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag. Dit jaar is dat ‘Jouw monument, mijn monument’.
Ramen van de Oranje Nassau School die kenmerkend zijn voor de bouwstijl van de Amsterdamse School. Foto: Martine Goulmy.
Oranje Nassau School
De Oranje Nassau School is in 1931 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Een aantal jonge Amsterdamse architecten ontwierp deze bouwstijl die vooral in Amsterdam en omstreken te vinden is. Ook internationaal is deze stijl steeds bekender geworden. In Haarlemmermeer is de Oranje Nassau School een van de weinige gebouwen met deze bouwstijl in originele staat. Kenmerken van de bouwstijl in dit gebouw zijn: het gebruik van bakstenen en de versiering ervan. De ramen waarbij één kozijn is opgedeeld in kleine rechthoekige ramen. En de voorgevel waarin veel horizontale lijnen te ontdekken zijn.
Yvonne Woestenburg is directeur van de Oranje Nassau School. “De school is ontstaan uit een fusie tussen twee scholen in Badhoevedorp en Lijnden: de Oranje School en de Nassau School. Dat werd samen de Oranje Nassau School. Het gebouw heeft altijd dienstgedaan als school. We zijn een Christelijke basisschool waar iedereen die dit respecteert welkom is. Op de gevel staat nog ‘School met den Bijbel’, in letters die helemaal passen bij de stijl van het gebouw.”
Yvonne Woestenburg: “De Oranje Nassau School is een grote school. We zijn dit jaar geëindigd met 625 kinderen. De school valt onder het bestuur van de stichting Meer Primair. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het in stand houden van het gebouw en het onderhoud ervan zoals schilderwerk en voegwerk. Deze zomervakantie krijgen we nieuwe plafondplaten. Het plafond in een deel van de gangen dateert waarschijnlijk nog van 1931. Dat wordt nu vernieuwd. Het waren al wel systeemplafonds, maar erg grof. We hebben in de Roerdompstraat een tweede gebouw, het Prinses Amaliagebouw, waar de kleutergroepen zitten. Dat gebouw is veel makkelijker te onderhouden.”
De letters boven de deur zijn helemaal in stijl met het gebouw. Foto: Martine Goulmy.
Kenmerkend
Het meest bijzonder vindt de schooldirecteur het vooraanzicht van de school.
"Het gebouw heeft een fantastische vorm, in een mooie laan met aan weerskanten bomen. De vlaggenmast is een mooi detail, net zoals de ramen. Aan de zijkant is nog een deel ramen met glas in lood. Dat kan je van de voorkant niet zien. Mijn collega omschrijft het heel mooi: ‘Als je aan mensen vraagt: teken een school, dan tekenen ze de Oranje Nassau School’."
Glas-in-loodraam van de Oranje Nassau School. Foto: Martine Goulmy.
Weersverwachting
In de Tweede Wereldoorlog bood de huidige Oranje Nassau School een korte periode onderdak aan het KNMI. Weersverwachting was in oorlogstijd heel belangrijk. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest het KNMI zich behelpen met spaarzame informatie uit neutrale landen. Al vrij snel na de mobilisatie werd samen met defensie een regeling getroffen voor de inrichting van een Algemeen Weerstation. Dit moest in oorlogstijd het centrum van de nauwe samenwerking worden met het KNMI en opereren vanuit Amsterdam. Maar er werd een betere locatie gevonden: de Oranje Nassau School in Badhoevedorp.
De vlaggenmast. Foto: Martine Goulmy.
Klassiek
Waarom mensen zeker een keer een kijkje moeten nemen bij de Oranje Nassau School? “Het is echt een klassieke school. Het is groter dan de voorkant doet vermoeden. Je ziet maar een stukje van de school en daarachter is zoveel meer. Nu kan het nog niet, maar na de coronatijd kunnen mensen weer bellen om een afspraak te maken om de school te bekijken,” zegt directeur Yvonne Woestenburg.
Thema
Het thema van Open Monumentendag is er een waarbij je welkom voelen en het aanspreken van een breed publiek voor Open Monumentendag (11 en 12 september) centraal staat. Het verwijst naar plekken waar mensen samenkomen en waar iedereen gelijk is. Het gaat om het zichtbaar maken van plaatsen waar mensen hebben gewoond, gewerkt en geleefd.