Burgemeester Marianne Schuurmans aan tafel bij Goedemorgen Nederland.

Opvang vluchtelingen

04 april 2022
Oekraïne

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne moeten de gemeenten in Nederland in hoog tempo opvangplekken realiseren. Ook de gemeente Haarlemmermeer vangt Oekraïense vluchtelingen op. “In onze gemeente vangen we nu bijna 950 vluchtelingen op”, vertelde burgemeester Marianne Schuurmans maandagochtend in het programma Goedemorgen Nederland van omroep WNL. “Wij hebben de hotels bereid gevonden om deze mensen op te vangen. Daarnaast verblijven nog ruim 100 mensen bij particulieren.

Burgemeester Marianne Schuurmans aan tafel bij Goedemorgen Nederland. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Burgemeester Marianne Schuurmans vertelde in het programma dat er goede afspraken zijn met de hotels. Maar ook dat de gemeente op zoek is naar andere verblijfsmogelijkheden. “We zijn op zoek naar bijvoorbeeld kantoorgebouwen die we kunnen verbouwen tot woonunits. Een grote groep vrijwilligers in Cruquius is nu bezig een gebouw (Polder Staete) geschikt te maken voor 200 vluchtelingen. Vanaf 20 april kunnen daar vluchtelingen opgevangen worden.” 

Vorderen

Op de vraag of ze al woningen moet vorderen, antwoordde de burgemeester dat dit nu nog niet nodig is. “Het bedrijfsleven in Haarlemmermeer is heel betrokken en ik hoop dat we meer van dit soort units kunnen realiseren. We werken ook samen in de regio Kennemerland. Maar als er heel veel meer vluchtelingen komen, dan zullen we moeten kijken of het nog op deze manier gaat.” 

Onderwijs

Onder de Oekraïense vluchtelingen zijn zo’n 300 kinderen die recht hebben op basis- of voortgezet onderwijs. “Voor deze kinderen gaan we apart onderwijs organiseren: waar ze bij voorkeur les krijgen in het Oekraïens. We hebben ook de vraag gesteld of er Oekraïense leerkrachten zijn die dit willen doen en er hebben zich ook al mensen aangemeld.” 

Voorlichting in hotels

Marianne Schuurmans gaat zelf persoonlijk langs bij alle hotels om voorlichting te geven over de meest belangrijke onderwerpen voor de vluchtelingen: registreren bij de gemeente, leefgeld en onderwijs. “Ik ben inmiddels bij zeven hotels geweest en ga nog deze week naar de laatste twee. En ik zie dat mensen dit enorm waarderen. Ik hoop dat we op deze manier onzekerheid en onrust bij de vluchtelingen weg kunnen nemen.”