Astrid naast haar nieuwe koelkast.

Op weg naar een duurzamer huis

24 maart 2025
Nieuwe energie, Nieuws

Astrid (61) is door een auto-immuunziekte in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) terechtgekomen. Toen ze hoorde over de energietoeslag, besloot ze deze aan te vragen. Op basis daarvan ontving ze een brief van de gemeente over verschillende regelingen om in haar koopwoning energie te besparen. Ze besloot zich aan te melden voor alle drie: een energiezuinige koelkast, tweedehands zonnepanelen en vloerisolatie. Later kreeg ze ook nog isolerende gordijnen aangeboden.

Astrid: “In de brief van de gemeente stond dat ik me kon inschrijven voor verschillende regelingen om energie te besparen. Ik dacht: laat ik eens brutaal zijn, dus ik heb me voor alle drie de regelingen ingeschreven. Wie niet waagt, wie niet wint. Een tijdje later kreeg ik bericht van de gemeente dat ik in aanmerking kwam voor alle drie de regelingen. Toen had ik zoiets van: wow... Geweldig! Binnen een week stond de nieuwe koelkast er al. De zonnepanelen en isolatie volgden later.”

Motivatie

De energietoeslag aanvragen was al een drempel voor Astrid. Astrid: “Voordat ik ziek werd, werkte ik vier dagen in de week, verdiende ik lekker en had ik eigenlijk nooit iets nodig van iemand. Zo ben ik ook opgevoed. Maar het is niet makkelijk om met een beperkt budget rond te komen, alle prijzen gaan omhoog, ook energieprijzen. Daarom heb ik het toch aangevraagd, net zoals de regelingen. Een ziekte overkomt je, daar kies je niet voor.”

Besparing

Met hulp van de gemeente heeft Astrid haar energiekosten flink verlaagd. De impact van de maatregelen was direct merkbaar. Astrid: “Ik heb een slimme meter, dus ik kon precies zien wat mijn oude koelkast kostte aan elektriciteit in vergelijking met de nieuwe. De nieuwe koelkast verbruikt veel minder energie. En dankzij de zonnepanelen wek ik nu net zoveel elektriciteit op als ik verbruik. In de winter gebruik ik een klein elektrisch kacheltje, en ik plan mijn stroomverbruik. Ik zet mijn elektrische apparaten op gunstige momenten aan, zodat ik kosten bespaar en de duurzame energie beter benut.”

Ook de vloerisolatie en gordijnen maken een groot verschil. Astrid: “De vloerisolatie kan ik niet echt meetbaar maken, maar de vloer voelt beduidend minder koud en door de gordijnen blijft de warmte beter binnen. Daardoor hoef ik minder te stoken.”

Astrid naast haar nieuwe koelkast.

Door de energietoeslag heeft Astrid een energiezuinige koelkast, zonnepanelen, vloerisolatie en isolerende gordijnen. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Ontzettend blij

Astrid: “Deze dingen zou ik zelf niet gedaan hebben. Die koelkast deed het nog, die was anders pas weggegaan op het moment dat ‘ie het loodje had gelegd. Die ga je niet vervangen omdat het energielabel niet is wat het wezen moet, tenzij je een pot met geld achter de hand hebt. Nu ik zie hoeveel verschil het maakt, ben ik ontzettend blij dat ik de stap heb gezet!”

Inlezen en omdenken

Astrid raadt inwoners aan om zich goed in te lezen. Astrid: “En ik denk dat het ook heel belangrijk is om bij sommige dingen om te denken. Trek bijvoorbeeld een extra trui aan voordat je de verwarming hoger zet. Vervang je oude lampen door ledlampen. Wees je bewust van de mogelijkheden en zie energie niet als een recht, maar als een luxe.”

Aan de slag met energiebesparing?

Heeft u zorgen over het betalen van de energierekening, of wilt u zelf aan de slag met besparen? Energiebank Haarlemmermeer helpt mensen met een laag inkomen gratis verder met een energiecoach, praktische hulp en handige tips. Ga voor meer informatie en aanmelden naar energiebankhaarlemmermeer.nl/hulpexterne-link-icoon