Brandbrief OV

Ook Haarlemmermeer ondertekent brandbrief aan kabinet over OV

29 juni 2022
Nieuws

Honderden politici uit het hele land hebben het kabinet vandaag opgeroepen om het openbaar vervoer te redden door snel een besluit te nemen over een vangnetregeling. Zij deden dat met een brandbrief in de Volkskrant. Die werd vanuit Haarlemmermeer ondertekend door wethouder Verkeer en Vervoer Marja Ruigrok en de woordvoerders van diverse partijen uit de gemeenteraad.

Tijdens de coronaperiode halveerde het aantal reizigers in het OV. Lokale overheden wisten het OV-netwerk in hun regio in de afgelopen twee jaar overeind te houden met de beschikbaarheidsvergoeding openbaar vervoer (BVOV), de coronaregeling voor OV-bedrijven. Die loopt aan het eind van dit jaar af. Het kabinet heeft nog geen garantie gegeven dat er in 2023 ook financiële middelen beschikbaar zullen zijn. Daarom wordt het kabinet in de brief opgeroepen om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Vervoersbedrijven hebben namelijk minstens een half jaar nodig om bezuinigingen door te voeren. Als er niet op tijd duidelijkheid gegeven wordt dan zullen vervoersbedrijven zich nu al gedwongen voelen om diensten te schrappen.

Het risico bestaat dat 25 tot 30 procent van het OV geschrapt wordt. Foto: Margo Oosterveen.

Risico’s 

De briefschrijvers zeggen in hun brief dat het wegvallen van het vangnet van het Rijk zal leiden tot onzekerheid bij de vervoerders. Die zullen willen voorkomen dat hun bedrijf omvalt door de dienstregeling in te krimpen. Dat betekent het schrappen van lijnen, bussen die minder vaak rijden en/of het vervallen van ritten in de avonden en weekenden. De verwachting is in dat geval dat in 2023 zo’n 20 tot 30 procent van het OV geschrapt zal worden. Hiervan zijn dan, zo stelt de brief, miljoenen Nederlanders de dupe.

Oproep 

Het kan zijn dat het aantal reizigers blijft aantrekken. In dat geval is de steun niet nodig. Maar absolute zekerheid daarover is er nu nog niet. Om de dienstregelingen in stand te houden wordt het kabinet in de brief opgeroepen om nu te laten weten of er na dit jaar ook steun beschikbaar komt. Ook willen de briefschrijvers van het kabinet een toezegging voor een vangnet van maximaal 500 miljoen euro voor 2023.

Wethouder Marja Ruigrok: “Er zijn ontzettend veel mensen afhankelijk van het OV die hierdoor getroffen zullen worden. Daarom vragen we het kabinet in deze brief om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Maar het beste zou zijn als het aantal reizigers zo snel mogelijk op het oude niveau terug is. Daar kunnen wij met zijn allen voor zorgen. Daarom roep ik iedereen op: neem eens wat vaker de bus of de trein!”