Impressie van het Marktgebouw

Ontwikkelaar voor Marktgebouw gecontracteerd

12 juli 2023
Nieuws

Opnieuw is een grote stap gezet op weg naar de realisatie van het zogenoemde Marktgebouw in De Nieuwe Kom, het centrumgebied van Nieuw-Vennep. Burgemeester en wethouders hebben namelijk besloten hiervoor een koop- en realisatieovereenkomst aan te gaan met HBB Groep.

Deze ontwikkelaar en bouwer, gevestigd in Heemstede, is de winnaar van de aanbestedingsprocedure, die eind vorig jaar begon.

Meeste kwaliteit

Er hadden drie geschikt bevonden partijen plannen ingediend voor de verwerving van de bewuste kavel M en de ontwikkeling en realisatie van het Marktgebouw. HBB Groep biedt de meeste kwaliteit, vinden burgemeester en wethouders, als het gaat om duurzaamheid, communicatie en omgevingsmanagement.

Ook doet het bedrijf het hoogste bod op kavel M, namelijk 2,1 miljoen euro. Dat is 100.000 euro méér dan het minimum grondbod dat de gemeente in de aanbesteding had opgenomen.

Alcatel

Aan HBB Groep was al eerder de voorlopige gunning  bekend gemaakt. Inmiddels is de zogenoemde Alcatel termijn van 20 dagen verstreken en de afgewezen deelnemers hebben in die periode geen bezwaren geuit tegen de uitslag van de aanbesteding. Waarmee de gunning aan HBB Groep definitief is.

De HBB Groep is een gerenommeerde ontwikkelaar die actief is met tal van projecten in de wijde regio. Eén van de bekendste is De Koepel, de voormalige penitentiaire inrichting in Haarlem.

Gangmaker

Leonie Buur, projectmanager bij HBB Groep is trots op en blij met het binnenhalen van het Marktgebouw. “We zijn ons bewust van de urgentie van de ontwikkeling van het centrum van Nieuw-Vennep, we zijn op de hoogte van de sentimenten en we weten ook hoe belangrijk de ontwikkeling van het Marktgebouw is. Er wordt – terecht – een gangmaker van het centrum in gezien. Dit is dan ook een eervolle opdracht die ons extra verplicht er iets heel moois van te maken maar dat waren we sowieso al van plan”, reageert ze op het besluit van burgemeester en wethouders.

Langverwacht

Het Marktgebouw is één van de langverwachte ontwikkelingen in De Nieuwe Kom. In het centrum van Nieuw-Vennep komen tot frustratie van bewoners al jarenlang projecten niet of moeizaam van de grond. De Nieuwe Kom wordt dan ook gekenmerkt door grootschalige kale vlakten. Versnipperd eigendom en financieringsproblemen zijn hiervan de oorzaak.

Yes!

Dat er nu zeer concrete stappen worden gezet met het Marktgebouw is dan ook zeker reden tot vreugde. Ook wat projectwethouder Marjolein Steffens-van de Water betreft, al reageert ze ingetogen. “Dat is omdat ook ik vind dat het de hoogte tijd is dat er écht wat gebeurt. Mijn ingetogenheid komt ook voort uit de onzekerheid die er nog altijd is over andere ontwikkelingen. Maar goed, toen ik hoorde dat we in zee gaan met HBB Groep voor het Marktgebouw heb ik wel degelijk luidkeels “yes” geroepen.”

Het Marktgebouw, aldus de wethouder, moet een beeldbepalende gangmaker en een belangrijke bijdrage leveren aan een compact, levendig, leefbaar en aantrekkelijk centrum van Nieuw-Vennep. Het begin van de bouw wordt op zijn vroegst eind 2024/begin 2025 verwacht.

Appartementen, bibliotheek en horeca

Het Marktgebouw komt te staan tussen Harmonieplein, Gelevinkstraat en  Elemastraat. Er komen 20 huurappartementen van het middensegment in en 27 koop- of huurappartementen van het dure segment. Twee daarvan zijn maisonnettes in de toren.

Een belangrijk onderdeel van het Marktgebouw is de bibliotheek, nu nog gevestigd op de eerste verdieping van winkelcentrum De Symfonie. Hiervoor wordt 1.000 vierkante meter bedrijfsvloeroppervlakte uitgetrokken. Voor de horecafunctie is 150 vierkante meter beschikbaar.

Parkeren

Aan de koop- en ontwikkelovereenkomst met HBB Groep worden afspraken toegevoegd over parkeren. Het is de bedoeling om leegstaande plekken in de nabijgelegen parkeergarage van corporatie Ymere aan de Elemastraat te verkopen ten behoeve van de toekomstige bewoners van het Marktgebouw.

Kijk op de website voor meer informatie over de projecten in Nieuw-Vennepexterne-link-icoon

Impressie van het Marktgebouw. Bron: HBB Groep