Het straatnaambordje van de dr. Henriette Boasstraat is onthuld

Nieuwe straten vernoemd naar bijzondere Badhoevedorpers

24 januari 2023
Openbare ruimte

In de zomer van 2017 werd aan de Badhoevedorpers gevraagd mee te denken over de nieuwe straatnamen in de wijk Quatrebras. De vraag was vooral: wie waren van een bijzondere betekenis voor het dorp? De straatnamen die er uitkwamen, waren Joes Kloppenburghof, dokter Sabelstraat, Hendrika Eijken-Van ’t Hofstraat, dr. Henriette Boasstraat en Arie de Waardhof. Deze straten liggen aan de Robert Kochstraat.

Ook krijgen twee straten namen van planten. Dat zijn de Rosellestraat en Cameliastraat. Hier is voor gekozen omdat deze namen passen bij de omliggende straten. Wethouder Jurgen Nobel was erbij toen een aantal straatnamen werden onthuld. “Ik vind het mooi dat mensen die voor Badhoevedorp op de een of andere manier belangrijk zijn geweest hierdoor herinnerd worden. Dit geeft extra betekenis aan deze nieuwe wijk, die we hier bouwen.”

Het is een hele diverse groep mensen die vernoemd is. Sommige hadden bekendheid tot ver buiten de grenzen van Haarlemmermeer, zoals dr. Henriëtte Boas. Zij was in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw een bekende en markante docente aan het Haarlemmermeer Lyceum Badhoevedorp en een bekende publiciste en schrijfster. Ook Joes Kloppenburg kennen veel mensen, ook buiten Badhoevedorp. Hij was in 1996 slachtoffer van zinloos geweld. Toen hij in Amsterdam een groepje dronken mannen een jongen in elkaar zag trappen, greep hij in. Kappen nou! riep Kloppenburg. Maar vervolgens keerden ze zich tegen hem en werd hij zelf in elkaar geslagen. Enkele uren later overleed hij op 26-jarige leeftijd.

Weer een heel ander verhaal is dat van Hendrika Eijken -van ’t Hof, een vrouw die 48 jaar als verloskundige in Badhoevedorp werkte en ruim 9000 bevallingen heeft begeleid; zelfs in de oorlogsjaren met gevaar voor eigen leven. Ook dokter Sabel, die huisarts was tussen 1934 en 1980, is van grote lokale betekenis geweest, met name in de oorlogsjaren. Hij ontving daarvoor een onderscheiding van het Rode Kruis en werd in 1974 ereburger van Haarlemmermeer. Zondag 29 januari 2023 onthult de familie Sabel het bordje “dokter Sabelstraat” in aanwezigheid van wethouder Sedee en gemeenteraadslid Hans Spijker. Klik hier voor de toespraak die wethouder Sedee hield tijdens de onthulling.  

Arie de Waard, staat vooral bekend als meester De Waard. In 1920 is hij onderwijzer geworden op School 10 aan de Meidoornweg. In 1923 werd hij hoofd van de school. In 1921 richtte De Waard de gymvereniging Kracht en Vlugheid op.

Het straatnaambordje van de dr. Henriette Boasstraat is onthuld. Foto: Henk Roolvink